София. Поставянето на началото на Стратегически диалог между България и

...
София. Поставянето на началото на Стратегически диалог между България и
Коментари Харесай

Председателят на НС Цвета Караянчева: Установяването на Стратегически диалог между България и Азербайджан е естествено продължение на двустранните ни отношения

София. Поставянето на началото на Стратегически разговор сред България и Азербайджан е естествено продължение на отличните ни двустранни връзки. Това съобщи ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева на среща с министъра на външните работи на Азербайджан Елмар Мамедяров, оповестиха от пресцентъра на Народното събрание . Гостът е на двудневно публично посещаване в България по покана на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева.
Председателят на българския парламент изрази удовлетворение от дейния политически разговор сред България и Азербайджан. Значителен принос за това имат групите за другарство сред нашите страни, които са образувани в двете законодателни институции, акцентира Цвета Караянчева. По думите ѝ обаче има необработен капацитет в региона на търговско-икономическото съдействие, където би трябвало да бъдат положени целенасочени старания.
Министърът на външните работи на Азербайджан Елмар Мамедяров означи, че връзките сред Азербайджан и България имат дълбоки исторически корени, те са другарски и двете страни поддържат натоварен парламентарен разговор. „ Една от главните ни задания е да създадем нужното за развиване на икономическото съдействие сред Азербайджан и България ", акцентира той и добави, че Азербайджан е подготвен да бъдат разисквани опциите за присъединяване на азербайджанска компания в газификацията на България за битови цели.
„ България ще извърши уговорките си по построяването на газопровода, който ще ѝ разреши да получава по 1 милиарда куб. м. газ годишно от Азербайджан ", акцентира Цвета Караянчева. Тя означи, че страната ни демонстрира интерес към предлагането на азербайджанската компания СОКАР за газификацията на България за битови цели.
Председателят на Народното събрание и азербайджанският външен министър бяха единомислещи, че България и Азербайджан са подготвени да си сътрудничат в построяването на транспортна инфраструктура, свързваща Европа и Азия. В развиването на двустранните връзки значимо място имат и връзките в областите на образованието и културата беше маркирано още на срещата.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР