София. Подобряване на качеството на железопътната услуга и увеличаване на

...
София. Подобряване на качеството на железопътната услуга и увеличаване на
Коментари Харесай

Увеличаване на жп трафика между България и Турция обсъдиха ръководствата на турските държавни железници и НКЖИ

София. Подобряване на качеството на железопътната услуга и увеличение на транспортите на пасажери и товари бяха акцентите в диалозите сред управленията на турската държавна железница (TCDD) и Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ (НКЖИ). Това оповестиха от пресцентъра на НКЖИ . Турската делегация, водена от генералния шеф Иса Апайдън, бе на работно посещаване в страната ни от 12 до 14 февруари. Още в първия ден на визитата двете делегации посетиха интермодалния терминал в гр. Пловдив. Обсъдени бяха опциите за съдействие на български и турски частни превозвачи в региона на интермодалните транспорти, транспортите на цели камиони с кабини, достъпа на превозвачи от двете страни до терминалите на всяка страна.
Двете страни се споразумяха за взаимоотношение за приемане на лицензи от български частни превозвачи, както и от такива от турски частни превозвачи, за опериране на територията на двете страни.
Договорено беше основаването на работна група, която да следи за безпроблемната работа на граничния преход Капъкуле-Свиленград. Тя ще наблюдава приемането и предаването на влаковете от двете страни, както и ще спомага за разрешаването на всевъзможни въпроси, касаещи безпроблемната работа на граничния преход за увеличение на жп трафика сред България и Турция.
Обсъдени бяха опциите за създаване на мостове и тунели и опитът на турските железници в тази област, нуждата и желанието от турска страна за транспорт на пасажери по направлението Истанбул-Белград.
Дискутирани бяха въпросите за комбинираните транспорти и съществуването на профилирани вагони за тяхното осъществяване, както и въпросите, свързани с инфраструктурните такси и ограниченията за насърчаване на този тип транспорти.
НКЖИ регистрира осъществени доходи за 2017 година от събрани инфраструктурни такси в размер на 57 500 000 лв.. Спрямо предходната година това е нарастване с близо 3 млн. лв., което е добър знак за нараснал растеж главно на товарния трафик по жп инфраструктурата. По железопътната мрежа на България оперират 15 лицензирани жп превозвача – 14 товарни и 1 пътнически.
„ Надявам се, че другарските и колегиални връзки сред двете администрации ще допринесат за по-качествена железопътна услуга в направлението Изток-Запад “, съобщи генералният шеф на НКЖИ инж. Красимир Папукчийски в края на работните срещи.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР