София/Подгорица. В последните дни новоназначеният посланик на България в Черна

...
София/Подгорица. В последните дни новоназначеният посланик на България в Черна
Коментари Харесай

Новият посланик на България в Черна гора проведе серия срещи

София/Подгорица. В последните дни новоназначеният дипломат на България в Черна гора Меглена Плугчиева-Александрова организира серия от срещи с политици на Подгорица, които не останаха незабелязани от локалните средства за всеобща информация.

„ България е подготвена да предложи помощ за европейската интеграция на Черна гора “, е заключението на медиите в дребната балканска страна след срещата, извършена по-рано тази седмица сред дипломат Плугчиева-Александрова и министър-председателя Душко Маркович.
В рамките на срещата българският дипломат е удостоверила поддръжката на страната ни самодейността на Черна гора за основаване на Международен институт за Югоизточна Европа за устойчиви технологии. На собствен ред Маркович е уверил, че Черна гора ще продължи работата си по осъществяването на европейския дневен ред. Лидерът на кабинета в Подгорица не е пропуснал и да означи приноса на България за връщането на тематиката за Западните Балкани по време на нейното председателство на Съвета на Европейския съюз.
Посланик Плугчиева е провела обособени срещи с ръководителя на Народното събрание в Подгорица Иван Брайович, със заместник-председателя на Комисията по европейска интеграция Адриан Вуксанович, а също и с министъра на външните работи Сърджан Дарманович.
В известие, оповестено на формалната интернет страница на Народното събрание на Черна гора , се акцентира, че ръководителят на законодателния орган „ Иван Брайович е приел за среща новоназначения дипломат посланик на Република България в Черна гора Меглена Плугчиева-Александрова, като акцентира, че посланикът е от страната, с която Черна гора има отлични двустранни връзки, с интензивно парламентарно съдействие “.
Посланикът на България е подчертала, че София желае да окаже поддръжка и да способства за по-нататъшните достижения на Черна гора, „ тъй като триумфът на страната е и триумф за района “. Като е припомнила богатия си опит, посланикът е отбелязала, че Народното събрание съставлява главният орган и конструкция на страната. В тази връзка тя е изразила очакване, че нейната роля в бъдеще ще бъде още по-значителна. Посланикът ни е оповестила и присъединяване на представители на българския парламент в идната конференция на младите членове на Европейския съюз и Западните Балкани, проведена от Народното събрание на Черна гора.
На срещата са разисквани укрепването на икономическото съдействие, изключително в региона на енергетиката, устойчивите технологии и взаимното туристическо предложение.
Българският дипломат организира срещи и с основния договарящ Александър Дърлевич и с ръководителя на Комисията по външна политика Андрия Николич. Електронното издание Vijesti оповестява в две обособени публикации, че ссновна тематика при срещите е била подготовката на Черна Гора в процеса на договаряния за присъединение към Европейски Съюз, а също и опциите за обезпечаване на политическа и експертна помощ от България.
Интерсът на Дърлевич е бил ориентиран най-много към опита на България за организация и ръководство на средствата от еврофондовете, излиза наяве от публикуваната информация.

Агенция „ Фокус “ напомня:

Меглена Плугчиева е родена на 12 февруари 1956 година в Балчик. Завършва междинното си обучение във варненската немска гимназия, след което продължава образованието си в Лесотехническия университет в София, където приключва специалностите „ Горско стопанство ” и „ Екология ”. През 1989 година пази докторска дисертация по „ Екология на горите ”.
В интервала 1990-1995 година е шеф на отдела за връзки с чужбина на Националното ръководство по горите към Министерството на земеделието и горите. От 1995 година до 2001 година е народен представител, член на комисиите по външна политика, селското стопанство и горите и по запазване на околната среда, както и член на делегацията на Съвета на Европа. От декември 1996 година е член на Управителния съвет на Българо-германския конгрес. В интервала 2001-2004 година Плугчиева е заместник-министър на земеделието и горите с сектор „ Европейската интеграция и горското стопанство ”. През ноември 2004 година е назначена за ексклузивен и пълномощен дипломат на България във Федерална Република Германия.
Две години по-късно името й към този момент е спрягано като една от опциите за българската номинация за еврокомисар. През април 2008 година е определена от Народното събрание за вицепремиер в държавното управление на Сергей Станишев, отговарящ за усвояването в България на европейските фондове. Народен представител от Българска социалистическа партия в 37-ото,38-ото и 41-вото Народно заседание.
От май 2012 година е назначена за ексклузивен и пълномощен дипломат в Швейцария, а от декември 2012 година и за ексклузивен и пълномощен дипломат в Княжество Лихтенщайн със седалище в Берн.От декември 2018 година е дипломат на България в Черна гора.

Редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР