София. Поддържане стабилността на енергийната система и запазване капацитета на

...
София. Поддържане стабилността на енергийната система и запазване капацитета на
Коментари Харесай

Министър Теменужка Петкова: Работим за сигурност на енергийната система и запазване капацитета на комплекса „Марица-изток“

София. Поддържане стабилността на енергийната система и опазване потенциала на комплекса „ Марица-изток “ са измежду водещите цели в енергийния бранш. Около това се сплотиха енергийният министър Теменужка Петкова, ръководители на държавните енергийни сдружения и представители на синдикалните организации, оповестиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката. В провелата в Министерството среща участваха и президентите на Конфедерацията на труда „ Подкрепа “ Димитър Манолов и на Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България Пламен Димитров.
Основните тематики на диалога бяха свързани с бъдещето на топлоелектрическите централи у нас, както и на „ Мини Марица-изток “ по отношение на растящите цени на квотите за въглеродни излъчвания. „ До март 2019 година Топлоелектрическа централа „ Марица-изток 2 “ би трябвало да заплати за излъчвания парникови газове над 300 млн. лева Работна група в Министерството на енергетиката създаде краткосрочни и дълготрайни ограничения за излекуване на сдружението. Средствата за квоти за посочения интервал ще бъдат обезпечени, а през идващите месеци ще конкретизираме ограниченията за дълготрайно гарантиране стабилността на държавната топлоелектрическа централа “, акцентира министър Петкова.
„ Следващата седмица специалисти от Министерството на енергетиката ще показват пред заинтригувани страни първични данни, свързани с разработваната Стратегия за стабилно енергийно развиване с небосвод 2030 – 2050 година Очертани ще бъдат главните трендове при образуване на енергийния микс, произлизащи от европейското законодателството в региона на енергетиката “, разгласи енергийният министър. По думите й страната ни следва да избере поетапния преход към нисковъглеродна стопанска система, с цел да се подсигуряват налични цени на силата у нас.
Представителите на синдикалните организации благодариха на министър Петкова за срещата и показаха убеденост, че четиригодишният градивен разговор ще продължи, с цел да се подсигурява стабилността на енергийния бранш в България.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР