София. По традиция с тържествена церемония Военната академия Г. С.

...
София. По традиция с тържествена церемония Военната академия Г. С.
Коментари Харесай

Военната академия „Г. С. Раковски“ откри новата си учебна година, 392-ма ще се обучават в направленията „Военно дело“ и „Национална сигурност“

София. По традиция с тържествена гала Военната академия „ Г. С. Раковски “ откри образователната си 2017-2018 година Президентът Румен Радев, заместник-министърът на защитата Атанас Запрянов и началникът на защитата генерал-лейтенант Андрей Боцев взеха присъединяване в откриването на новата образователна година във Военна академия „ Г. С. Раковски “. Боцев и Запрянов изнесоха първите университетски лекции пред командно-преподавателския и слушателския състав на Академията. Запрянов показа лекцията на министъра на защитата на тематика „ Предизвикателства пред отбранителната политика в новата стратегическа среда “, а Андрей Боцев - „ Развитие на отбранителните качества на Въоръжените сили на Република България в подтекста на осъществяването на План 2020 и приноса към интервенциите на НАТО и Европейски Съюз. Основни посоки за рационализация и превъоръжаване на Българската войска “. През образователната 2017/2018 година във Военната академия ще се образоват 392 слушатели в двете професионални посоки „ Военно дело “ и „ Национална сигурност “.
По време на церемонията началникът на Военна академия " Г. С. Раковски " генерал-майор Груди Ангелов съобщи, че в тези условия е същинско предизвикателство да се прави военно дело. По думите му датата 1 септември носи своята символика още от антични времена - началото на есенната оран. Той акцентира, че за 2016 година Военна академия е преди всичко в направлението „ Военно дело “, а на второ – в „ Национална сигурност “. Ангелов уточни, че съхранявайки традициите, напъните им са ориентирани към нови пътища и форми, към възстановяване на качеството на образованието, посредством което да построяват водачите на новото време. По думите му модернизирането на пакета от познания и умения на студентите са и ще бъдат основен детайл в образователно-квалификационната политика на Академията.
Президентът Румен Радев уточни, че Военна академия се е утвърдила като център за подготовка на висококвалифицирани фрагменти в областта на защитата и сигурността, на водачи. По думите му Военна академия е възпитала и обучила едни от най-достойните представители на българското офицерство, като тази традиция продължава и през днешния ден. Според него през днешния ден Академията се утвърждава като един от най-важните центрове на подготовка на фрагменти. Той добави, че темповете, с които се вземат решение проблемите на въоръжените сили открояват няколко трендове. На първо място президентът сложи това, че в обозримо бъдеще няма да бъде решен некомплектът с персонален състав, както и че няма да бъде нараснал общественият статус на военнослужещите. Държавният глава акцентира, че остаряващата техника ще се поддържа все по-трудно и ще здравето и живота на подчинените им ще бъдат подложени на все по-голям риск. Според президента ще се покачва и рискът при осъществяване на служебните отговорности на подчинените им, само че би трябвало да останат правилни на своя избор, да служат безкористно на своя народ и родно място, тъй като това е тяхното предопределение.
Според него, в случай че от Военна академия не си изградят ясна визия какво желаят да трансформират, по какъв начин да споделят тази визия с техните подчинени, те ще са проспали времето си в Академията. „ Трябва да усвоявате едно значимо изкуство – да работите пълноценно с българските политици, тъй че те да бъдат просвещавани в действителните ни проблеми във въоръжените сили, да се борите против напудрените отчети, да отстоявате военната експертиза, да се чува вашия глас, когато се изразходват средствата. Много е значимо да убеждавате и политиците, и обществото, че стабилността и напредъкът на въоръжените сили са поръчител за стабилността и просперитета на нашата страна “, сподели още президентът.
Началникът на защитата ген. Андрей Боцев уточни, че управлението на Министерството на защитата ще продължи да работи интензивно за обезпечаване на ресурсите за защита. По думите му новите действителности ги изправят пред нови провокации. Според него това постанова страната ни и въоръжените сили да поддържат качества, гарантиращи националния суверенитет. Боцев добави, че въоръжените сили се построяват и приготвят в осъществяването на своите отговорности. Началникът на защитата добави, че България е поела ангажимент по извършване на 59 цели и подготовката на 46 формирования в груповата защита, като се развиват и уравновесени качества на трите типа въоръжени сили.
Боцев акцентира, че фокусът е подложен върху модернизацията на българската войска, само че анализът демонстрира области, в които дефицитът е доста огромен. Той изясни, че са изправени и пред предизвикването недостиг на персонален състав, който доближава застрашителни равнища. По думите му това е показателно в бойните формирования на сухопътните войски. Боцев сподели още, че точно във Военната академия е мястото за превъзмогването на казуса с фрагментите. „ Изправени сме пред отговорност да изградим модерни въоръжени сили. Изграждането на задължения към отбранителните качества е основата за съответен принос към груповата защита на НАТО и Европейски Съюз. Модернизацията на въоръжените сили има основна роля за бойно потребление на заявените формирования “, сподели още началникът на защитата.
Люба АЛЕКСИЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР