София. По откритите въпроси между София и Скопие няма напредък

...
София. По откритите въпроси между София и Скопие няма напредък
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев: По откритите въпроси между София и Скопие няма напредък и затова няма условия за моя визита в Париж

София. По откритите въпроси сред София и Скопие няма прогрес и по тази причина няма условия за моя аудиенция в Париж. Оценявам ангажираността и напъните на европейските ни сътрудници, само че желая да видя действителни резултати. Това съобщи президентът Румен Радев пред публицисти в отговор на въпрос за изказвания, съгласно които се приготвя посещаване на президента и министър-председателя във Франция, обвързвано с вероятността за участие на Република Северна Македония в Европейски Съюз, оповестиха от прессекретариата на президента . Последната инстанция постоянно е народът и за неговото консултиране има конституционни механизми, акцентира президентът в коментар на думите на премиера, че последната инстанция във връзка с РСМ е Народното събрание. Държавният глава уточни, че следи деликатно позициите на партиите по тематиката, както го вършат и всички българи.

В отговор на въпрос за вероятността на България за участие в Еврозоната, президентът уточни, че пълноценната ни европейска интеграция е стратегическа цел, заложена в контракта ни за участие, само че би трябвало да бъдат регистрирани и евентуалните опасности. „ Решенията не би трябвало да предхождат задълбочения разбор, оценката на риска и пълноценната осведомителна акция “, акцентира президентът. По думите му дружно с проекта за въвеждане на еврото, би трябвало да има и проект за неутрализация на евентуални отрицателни последици, за повишение на приходите, за подсилване на конкурентоспособността на българската стопанска система. „ Ако има несъответстващи решения, те не се заплащат от тези, които ги вземат, а от жителите “, уточни още президентът.

По отношение на бежанците от Украйна е нужна деликатна и непрекъсната като ангажимент политика, съобщи президентът, помолен да разяснява последните решения на ръководещите, свързани с настаняването на бежанците. Държавният глава напомни, че главният приоритет при започване на рецесията е бил интеграцията на бежанците от Украйна в обществото ни, до момента в който в този момент този приоритет се задрасква, на фона на острия дефицит на квалифицирани експерти у нас, като лекари, медицински сестри и инженери. „ Всеки, който има предпочитание да работи, да се устоя с труда си, децата му да учат в наши учебни заведения, би трябвало да получи такава опция “, акцентира президентът Румен Радев. Той открои и нуждата бежанците да следват напътствията на българските институции и да почитат решенията на страната, в случай че разчитат на нейната поддръжка.

На въпрос дали има потребност от актуализация и на бюджета на Министерството на защитата президентът отговори, че средата за сигурност постанова това. Той означи, че доста страни, в това число и към нас, към този момент са актуализирали своите бюджети за защита. „ Сигурността е фундаментът за пълноценното действие на цялото общество “, уточни президентът и добави, че при липса на сигурност страдат и други браншове като стопанска система, обучение, просвета и просвета.

По думите на президента наличието на партньорски военновъздушни сили у нас е скъпо освен за по-голямата ни сигурност, а и за опцията за шерване на опит по време на взаимни учения.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР