София. По дял на индустрията в брутната добавена стойност България

...
София. По дял на индустрията в брутната добавена стойност България
Коментари Харесай

Мехатрониката и нейният авангард - автомобилната индустрия, са двигателят на българската икономика

София. По дял на промишлеността в брутната добавена стойност България изпреварва с цели 5 процентни пункта средноевропейското ниво. В България има промишленост. България е развита индустриална страна. Гръбнакът на тази промишленост е мехатрониката (машиностроенето, електротехниката и електрониката), където са заети над 143 хиляди лица, а по осъществен експорт секторът е номер едно с 13 милиарда лева или 24 % от целия експорт на страната ни за 2017 година Ако би трябвало да посочим един бранш, който цялостни бюджета на Българската страна и семействата у нас, това без подозрение е мехатрониката. А нейният авангард е автомобилостроенето. Това съобщи ръководителят на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев по време на полемиката „ Да! На българското автомобилостроене “, оповестиха от пресцентъра на АИКБ . Събитието се провежда от вестник " Стандарт " в партньорство с АИКБ и Автомобилен клъстер България.
„ Автомобилната промишленост е една от най-бързо разрастващите се в България, като капацитетът ѝ за напредък е доста огромен. За да успеем обаче да развиваме сектора, би трябвало да се оправим с дефицита на човешки запаси. АИКБ работи интензивно за реализирането на промени в професионалното и висше обучение, трудовото законодателство и облекчаването на административната тежест, с цел да може в околните години секторите, които движат стопанската система ни да разполагат с нужните им фрагменти “, добави Васил Велев.
По данни на изпълнителния шеф на Автомобилен клъстер България Любомир Станиславов автомобилната промишленост се развива с най-бързи темпове у нас, изпреварвайки темповете на развиване на Ай Ти бранша, туризма, металургията и други. Според него в идващите 3-4 години у нас се чака сериозен растеж в производството на съставни елементи за автомобилната промишленост, за която ще са нужни нови 45 000 служащи и чиновници.
От своя страна вицепремиерът Валери Симеонов съобщи, че изпълнителната власт ще окаже цялостна поддръжка и подпомагане на българските компании от сектора. В поддръжка на думите му заместник-министърът на стопанската система Лъчезар Борисов съобщи, че министерство работи по откриването на две огромни индустриални зони в Бургас и Стара Загора. Той прикани вложителите да се включат в програмата за финансова поддръжка на Българска организация за вложения, с която се подкрепят компании при заплащането на осигуровки и реализирането на образования на техни чиновници.
По време на полемиката стана ясно, че към този момент е гласуван от Министерски съвет законопроект за изменение на Закона за професионалното обучение и образование. Основните промени в него са свързани с дуалното обучение, поддръжка за специалностите, при които се чака дефицит на фрагменти на пазара на труда и предпазените специалности. Очаква се до края на юли в Народното събрание да бъде импортиран за първо четене Закон за висшето обучение, посредством който да се даде опция за присъединяване на бизнеса при създаването на образователни стратегии във висшите учебни заведения, преподаването, както и за присъединяване в комисиите за акредитация.
Сред разискваните тематики бяха държавните политики за подкрепяне на българското автомобилостроене, законодателни начинания за развиване на сектора, хрумвания за промени в Кодекса на труда и други
Във форума присъединяване взеха вицепремиерът по икономическа и демографска политика Валери Симеонов, Милена Дамянова – ръководител на парламентарната Комисия по образованието и науката, заместник-министрите на стопанската система и образованието Лъчезар Борисов и Таня Михайлова, изпълнителен шеф на Българска организация за вложения Стамен Янев, шефове на професионални гимназии и механически университети, мениджъри на предприятия, членове на автомобилния клъстер.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР