София. Пилотен морски пространствен план, обхващащ трансграничната зона Мангалия –

...
София. Пилотен морски пространствен план, обхващащ трансграничната зона Мангалия –
Коментари Харесай

МРРБ участва в разработване на пилотен морски пространствен план за трансграничната зона Мангалия – Шабла

София. Пилотен морски тримерен проект, обхващащ трансграничната зона Мангалия – Шабла, се създава по план, един от участниците в който е Министерството на районното развиване и благоустройството. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие . Общо 10 са сътрудниците от Румъния и България в него, като водещ е румънското Министерство на районното развиване, обществената администрация и европейските фондове.
По план „ Трансгранично морско пространствено обмисляне в Черно море – Румъния, България “ или MARSPLAN-BS се изготвя повсеместен разбор на румънските и български териториални води и прилежащи територии. Получената информация за морското пространствено обмисляне в Черно море и положителните практики ще бъдат публикувани измежду заинтригуваните страни. Това ще докара до осъществяване на главната цел на плана - да се усъвършенства и укрепи трансграничното съдействие сред двете страни в региона на стратегическото и пространствено обмисляне на Черно море, според Директива 2014/89/ЕС от 23 юли 2014 година за определяне на рамка за морско пространствено обмисляне. Сред задачите му са също основаване на институционална рамка за трансграничното морско пространствено обмисляне за България и Румъния, консолидиране на трансграничното съдействие и обмяна на информация по въпросите, свързани с морската зона, установяване на визията и стратегическите цели за Черно море, използвани за морското пространствено обмисляне.
Повишаване на информираността на национално и трансгранично равнище, посредством основаване на по-силни връзки сред националните институции и сливане на основни участници в Черноморския район са другите значими акценти от плана. Сред тях са поощряване на развиването на взаимно трансгранично обмисляне и създаване на съответни рекомендации за пилотния регион Мангалия - Шабла.
На осведомително събитие в София бе показано проучване на взаимоотношенията суша-море в „ дребен “ Бургаски залив, чиято цел бе да даде характерен фокус върху околната среда и запазване на влажните зони, както и въздействието на крайбрежната инфраструктура върху влажните зони и морското пространство. Сред участниците в събитието бяха специалисти от Министерството на районното развиване и благоустройството, Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията, Министерството на туризма, Черноморски институт – Бургас, Институт по океанология при Българската академия на науките, Държавно дружество „ Пристанищна инфраструктура “, Изпълнителна организация " Морска администрация “, Висше военноморско учебно заведение „ Никола Й. Вапцаров “ и други Пред тях бяха показани откритите взаимоотношенията, споровете и съвместимостта сред ползватели, браншове и ползи, както на сушата, по този начин и в морето.
Проектът MARSPLAN-BS създаде пет проблема на провокации: за три съответни региона и за две характерни области. Подходът на проблема се основава на проблематични и контекстуални особености като взаимоотношения суша-море за Бургас, брегова абразия за Ефори, присъединяване на заинтригуваните страни в Свети Георги, създаване на нова система за разделно придвижване на корабите за България и въпроси, свързани с рибарството и аквакултурите. Всички проблеми имат позитивно влияние върху опазването на околната среда и морските човешки действия (идентифициране на спорове и позитивни взаимодействия), избор на основни проблеми и адаптиране на евентуални решения за морското пространствено обмисляне.
Морско пространствено обмисляне е развой, посредством който съответните органи на държавите-членки проучват и провеждат човешките действия в морските региони за реализиране на екологичните, икономическите и обществените цели – инструмент на интегрираната морска политика.
Проект „ Трансгранично морско пространствено обмисляне в Черно море – Румъния, България “ или MARSPLAN-BS е финансиран непосредствено от Европейската комисия с безплатни средства на Европейския фонд за морско дело и риболовство (ЕФМДР) по силата на подписано Споразумение за безплатна помощ номер EASME/EMFF/2014/1.2.1.5/2/SI2.707672 MSP LOT 1 Black Sea/MARSPAN BS сред Европейската комисия и Министерството на районното развиване, обществената администрация и европейските фондове на Република Румъния.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР