София. Патриоти за Валери Симеонов настига ВМРО, Коалиция за България

София. Патриоти за Валери Симеонов настига ВМРО, Коалиция за България ...

Европейски избори 2019: Изследователски център „Спектър“: Патриоти за Валери Симеонов настига ВМРО, „Коалиция за България расте, а Демократична България консолидира вота на „градската десница.

София. "Патриоти за Валери Симеонов" настига ВМРО, „Коалиция за България" расте, а "Демократична България" консолидира вота на „градската десница". Това сочат данните от проучване на Изследователски център „Спектър“, проведено в периода 7 - 14 май 2019 г., възложено от Института за модерна политика. В проучването са участвали 993 лица от цялата страна.
Към днешна дата, силите на двете водещи партии сред твърдо деклариращите, че ще гласуват на 26 май са практически изравнени - БСП 33,4 % и ГЕРБ 33 %. Прави впечатление, че скандалите около управлението са разклатили периферията на ГЕРБ, докато проблемът на БСП е, че на този етап не привлича значителна подкрепа от своята електорална периферия. Наличието на много неопределили се, но възнамеряващи да гласуват, затруднява категорични прогнози за крайния изход от този двубой.
Повишава се значението на фактори като капацитет за организационна мобилизация, атрактивност на кампанията и представяне на водещите фигури в кандидатските листи в оставащите дни до изборите. Най-вероятно изходът ще се предопредели от това коя от двете политически сили ще допусне повече грешки до края на кампанията.
- ДПС продължава своята предизборна мобилизация
ДПС продължава своята предизборна мобилизация, внушавайки сигурност и стабилност на своите избиратели. Данните от проучването сочат подкрепа от 8,7% от решилите да гласуват, но е най-вероятно организационната способност на движението да мобилизира своите гласоподаватели ще увеличи техния резултат в изборния ден. Роля в това отношение се очаква да има и личното обръщение на почетния председател на ДПС Ахмед Доган към актива и симпатизантите на движението.
- "Патриоти за Валери Симеонов" настига ВМРО, „Коалиция за България" расте, "Демократична България" консолидира вота на „градската десница"
Все по-интересна става предизборната борба от гледище на въпроса дали и колко други политически сили ще спечелят представителство в Европейския парламент, извън сигурните БСП, ГЕРБ и ДПС. През втората седмица на кампанията динамиката в патриотично-националистическия сектор продължава. Данните сочат изравняване на силите на „Патриоти за Валери Симеонов" и ВМРО-БНД - делът на респондентите, които ги подкрепят е 4,1%. В левия сектор прави впечатление възходящата линия на „Коалиция за България", които към момента получават подкрепата на 3,5% от решилите гласуват. В дясно „Демократична България - Обединение" засега успява да консолидира все повече фрагментирания вот за т.нар. „градска десница" - 4,1%. Тези формации, макар и в различна степен, имат реалистични шансове за успех в евроизборите, който ще зависи в крайна сметка от решението на колебаещите се към днешна дата избиратели. Въпреки видимото присъствие на „Воля" (1,7%) и „Атака" в кампанията, засега те изостават (1,3%).
Основни констации и изводи:
- Все още има много избиратели, които не са определили за кого ще гласуват, които могат да поднесат изненади на 26 май
Броят на избирателите, които не са определили своя вот - 29,3%. Твърдо заявяват, че няма да гласуват 37,9%.
- 10 дни преди изборите силите „на върха" са практически изравнени

Източник: focus-news.net