София. Патриоти за Валери Симеонов настига ВМРО, Коалиция за България

...
София. Патриоти за Валери Симеонов настига ВМРО, Коалиция за България
Коментари Харесай

Европейски избори 2019: Изследователски център „Спектър“: Патриоти за Валери Симеонов настига ВМРО, „Коалиция за България расте, а Демократична България консолидира вота на „градската десница

София. " Патриоти за Валери Симеонов " настига Вътрешна македонска революционна организация, „ Коалиция за България " пораства, а " Демократична България " консолидира вота на „ градската десница ". Това сочат данните от изследване на Изследователски център „ Спектър “, извършено в интервала 7 - 14 май 2019 година, предоставено от Института за съвременна политика. В изследването са взели участие 993 лица от цялата страна.
Към днешна дата, силите на двете водещи партии измежду твърдо деклариращите, че ще гласоподават на 26 май са на практика изравнени - Българска социалистическа партия 33,4 % и ГЕРБ 33 %. Прави усещане, че свадите към ръководството са раздрусали периферията на ГЕРБ, до момента в който казусът на Българска социалистическа партия е, че на този стадий не притегля забележителна поддръжка от своята електорална външна страна. Наличието на доста неопределили се, само че възнамеряващи да гласоподават, затруднява безапелационни прогнози за крайния излаз от този дуел.
Повишава се смисъла на фактори като потенциал за организационна готовност, атрактивност на акцията и показване на водещите фигури в кандидатските листи в оставащите дни до изборите. Най-вероятно изходът ще се предопредели от това коя от двете политически сили ще допусне повече неточности до края на акцията.
- Движение за права и свободи продължава своята предизборна готовност
Движение за права и свободи продължава своята предизборна готовност, внушавайки сигурност и непоклатимост на своите гласоподаватели. Данните от изследването сочат поддръжка от 8,7% от решилите да гласоподават, само че е най-вероятно организационната дарба на придвижването да активизира своите гласоподаватели ще усили техния резултат в изборния ден. Роля в това отношение се чака да има и персоналното послание на почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган към актива и симпатизантите на придвижването.
- " Патриоти за Валери Симеонов " настига Вътрешна македонска революционна организация, „ Коалиция за България " пораства, " Демократична България " консолидира вота на „ градската десница "
Все по-интересна става предизборната битка от становище на въпроса дали и какъв брой други политически сили ще завоюват посланичество в Европейския парламент, отвън сигурните Българска социалистическа партия, ГЕРБ и Движение за права и свободи. През втората седмица на акцията динамичността в патриотично-националистическия бранш продължава. Данните сочат равнене на силите на „ Патриоти за Валери Симеонов " и ВМРО-БНД - делът на респондентите, които ги поддържат е 4,1%. В левия бранш прави усещане възходящата линия на „ Коалиция за България ", които все още получават поддръжката на 3,5% от решилите гласоподават. В дясно „ Демократична България - Обединение " към този момент съумява да консолидира от ден на ден фрагментирания избор за така наречен „ градска десница " - 4,1%. Тези обединения, въпреки и в друга степен, имат реалистични шансове за триумф в евроизборите, който ще зависи в последна сметка от решението на колебаещите се към днешна дата гласоподаватели. Въпреки забележимото наличие на „ Воля " (1,7%) и „ Атака " в акцията, към този момент те изостават (1,3%).
Основни констации и заключения:
- Все още има доста гласоподаватели, които не са определили за кого ще гласоподават, които могат да поднесат изненади на 26 май
Броят на гласоподавателите, които не са определили своя избор - 29,3%. Твърдо декларират, че няма да гласоподават 37,9%.
- 10 дни преди изборите силите „ на върха " са на практика изравнени
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР