София. Първият изтребител Ф-16 за българските военновъздушни сили идва през

...
София. Първият изтребител Ф-16 за българските военновъздушни сили идва през
Коментари Харесай

Първият изтребител Ф-16 за българските военновъздушни сили идва през 2022 г.

София. Първият изтребител Ф-16 за българските военновъздушни сили идва през 2022 година Това оповестиха от пресцентъра на компанията „ Локхийд Мартин " . „ Изборът на военен аероплан Ф-16 Блок 72 от Мароко и още един оператор от района на Азия ще форсира проектите за започване на производството на новите, значими за България изтребители и за доставка на първия аероплан в края на 2022 година ", сподели Джим Робинсън, шеф Международно бизнес развиване за Ф-16 в Локхийд Мартин.
В изказване, направено единствено две седмици преди церемонията за прерязване на лентата за откриването на новата индустриална линия на Локхийд Мартин за F-16 в Грийнвил, Южна Каролина, Робинсън сподели, че въпреки последните поръчки да усилват натоварването на компанията, новият цех към този момент има опция да вдигне индустриалния си потенциал, с цел да отговори на потребностите на клиентите.
„ Появиха се доста погрешни информации, постоянно от хора, които не са взели участие непосредствено в диалозите, за нашите благоприятни условия да доставим новите Ф-16 Блок 70 във времевата рамка, която дава отговор на потребностите на българските Военновъздушни сили “, съобщи Джим Робинсън.
„ Самолетите за Бахрейн, Словакия и България ще бъдат измежду първите, които ще бъдат издигнати в новото оборудване в Грийнвил. Ако приемем, че договорът бъде подписан това лято, планираме да стартираме образованието на българските водачи и наземен личен състав в Съединени американски щати не по-късно от 2021 година и ще доставим първия български Ф-16 преди началото на 2023 година ”, добави той.
В допълнение към новите изтребители Ф-16 за Европа, гръцките военновъздушни сили оповестиха проектите си да модернизират 85 самолета от своя Ф-16 флот до стандарта Viper. Този стандарт е сходен на новия блок 70/72, само че без преимуществата на 12 000 летателни часа.
Полша, първата страна в Централна и Източна Европа, която избра Ф-16, също обмисля модернизиране на сегашния си флот. Румъния преглежда опцията да придобие повече самолети, а Хърватия прави преоценка на потребностите на военновъздушната си защита.
Като част от уговорката си да поддържа придобиването на Ф-16 от България, Локхийд Мартин ще отвори база за поддръжка, непълен и повсеместен ремонт (MRO facility) в страната. Това значи, че българските самолети ще могат да бъдат поддържани в България от локални инженери и техници през цялата дълготрайност на своите 12 000 часа летателни часа живот.
Компанията разисква и редица други благоприятни условия за партньорство с българската промишленост и възможното присъединяване на локалните университетски институции в стратегии за научноизследователска и развойна активност.
Lockheed Martin, основана в Бетесда, щат Мериленд, Съединени американски щати, е световна отбранителна и галактическа компания с близо 100 000 чиновници в целия свят и работи главно в региона на изследването, проектирането, създаването, производството, консолидираното и поддръжката на високо софтуерни системи, артикули и услуги.

Още военни вести четете в профилираното издание на Фокус " Военни вести "
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР