София. Първите 51 километра от АМ Хемус“ се строят, никой

...
София. Първите 51 километра от АМ Хемус“ се строят, никой
Коментари Харесай

Министър Виолета Комитова: Никой няма интерес от спиране на строежа на АМ „Хемус“

София. Първите 51 километра от Автомагистрала „ Хемус “ се строят, никой няма интерес да стопираме това строителство. Това сподели на конференция служебният министър на районното развиване и благоустройствотото арх. Виолета Комитова, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “ .

„ Фирмите, които работят там, не са спирали да строят, а и няма по какъв начин това да се случи, тъй като те са получили доста повече пари, в сравнение с биха могли да спрат, в случай че има дефицит на средства. Те са получили доста повече от нужните им средства. В никакъв случай не бих подходила по този начин, че да спра градеж без никаква причина. Незавършеното строителство е най-скъпото “, изясни тя и акцентира, че Автомагистрала „ Хемус “ е значима за Северна България и би трябвало да бъде приключена.

Комитова изясни, че първите три сектора от Автомагистрала „ Хемус “ имат позволение за градеж, а 4,5 и 6 имат направени подробни устройствени проекти (ПУП), които са стартирани през 2015 и приключени тази година. По думите й това не значи, че някой е бавил процедурите, а просто капиталовият развой в България е муден. Общата дължина на първите три сектора на Автомагистрала „ Хемус “ е 51 километра, а на вторите три – 83 километра.

„ Тези Подробен устройствен план са влезнали в действие тази година през февруари и тези сектори би трябвало да извървят идващите стъпки на плана: отчуждителни процедури, пари, притежатели, заплащания, план за строителство и най-сетне позволение за градеж “, изясни арх. Комитова, като означи, че няма визия какъв брой години ще отнеме, с цел да се се стигне до този стадий.

Служебният министър означи, че секторите 7,8 и 9 нямат даже и почнал план. Последните три сектора от Автомагистрала „ Хемус “ са 89 километра.
„ За секторите от 1 до 6 са гласувани с министерско разпореждане 1,9 милиарда лева средства от държавния бюджет. Участъците 7,8 и 9 са обезпечени с друго министерско разпореждане със средства в размер на 1,8 милиарда лева Цялата автомагистрала „ Хемус “ е предоставена да се извърши на „ Автомагистрали “ ЕАД – 100% държавна благосъстоятелност и принципал на районното министерство, държавна компания за строителство на пътища. Това наше комерсиално сдружение получава до края на 2020 година 1,38 милиарда лева задатъци, с цел да строи, които задатъци нашето комерсиално сдружение раздава 675 млн. лева на компании, с цел да им доставят материали и техника “, добави арх. Комитова.

Служебният министър регистрира, че се следи погашение на пари по-напред от осъществяването на строителството. „ Ще се постараем да продължим да работим с компаниите, които са взели предплатени заплащания, да изпълнят договорите си до дъно, в това число на сектори 6,7 и 8, където са дадени задатъци, а няма нито една дребна стъпка в посока към планове и решения “, уточни тя.

“Фокус “ напомня На 30 юни министър Комитова заяви, че „ Автомагистрали “ ЕАД са получили над 1,4 милиарда лева в края на 2020 година, като 976 млн. лева от тях са били раздадени без публични поръчки и са платени предплатено на 45-50 компании под прикритието на така наречен „ инхаус “ процедури.

Теодора ПАВЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР