София. Партньорството ни с Узбекистан е на добро равнище, но

...
София. Партньорството ни с Узбекистан е на добро равнище, но
Коментари Харесай

Министър Петя Аврамова: Партньорството ни с Узбекистан е на добро равнище, но трябва да се разшири

София. Партньорството ни с Узбекистан е на положително ниво, само че би трябвало да се динамизира, разшири и задълбочи по всички посоки. Това разяснява министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова по време на петата сесия на българо-узбекската Междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо съдействие. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие .
Министър Аврамова регистрира, че стокообменът сред България и Узбекистан през последните години се усилва, като през 2018 година той означи растеж с 1,3% по отношение на 2017 година и доближава близо 20 млн. щат. $. За първите пет месеца на 2019 година взаимната търговия се усилва със 7,3% по отношение на същия интервал на 2018 година и доближава 8,4 млн. щ. д. Съществуват действителни предпоставки за положително съдействие в машиностроенето и химическата промишленост, енергетиката, земеделието, хранително-вкусовата индустрия, текстилното произвеждане, строителството, превоза и осведомителните технологии, туризма. Очаква се и растеж в търговията с фармацевтични артикули, селскостопански машини и съоръжение, машини и технологии за хранително-вкусовата индустрия, IT-техника и програмен продукт.
Петя Аврамова подсети, че български компании вземат участие сполучливо в стопанската система на Узбекистан посредством основаването на смесени предприятия в региона на нефтопреработвателната и химическата индустрия, текстилната промишленост и козметично-парфюмерийното произвеждане.
Бихме приветствали по-широк интерес и на Узбекистан към нашата стопанска система, съобщи още министър Аврамова и акцентира, че заради финансовата си непоклатимост, ниските индустриални разноски и удобната бизнес среда страната ни е чудесно място за вложения в Югоизточна Европа. Големи са вероятностите за съдействие и развиване на производството на текстил, отглеждането на животни, биоземеделието, оранжерийното произвеждане и туризма.
Петя Аврамова акцентира, че за нея, като министър на районното развиване и благоустройството, е значимо да се засилят контактите в посока разширение обмена на информация, експерти и опит в региона на строителството, енергийната успеваемост и обновяването на жилищни здания. Български компании също по този начин разполагат със забележителен потенциал и биха могли да вземат участие в построяването на промишлени и инфраструктурни обекти в Узбекистан.
Узбекистан постоянно е разглеждал България като перспективен сътрудник, съобщи заместител министър-председателят Ельор Ганиев. Той удостовери, че има опция за разширение на равнището на съдействие и обърна внимание на неосъществения капацитет в търговията. Подчерта, че има интерес към импорт на висококачествена продукция от България в региона на фармацевтиката, химическата индустрия, технологии, селското стопанство и други.
Министър Аврамова и заместител министър-председателят Ганиев показаха убеденост, че извършеното съвещание на Междуправителствената комисия ще бъде крачка в посока доближаване на двустранните връзки и поощряване на развиването в сходство с икономическия капацитет. Вицепремиерът насочи покана към българската страна идната сесия да се организира в Ташкент през 2020 година
Министър Петя Аврамова и вицепремиерът Ельор Ганиев, като съпредседатели, подписаха Протокол от Петата Междуправителствена българо-узбекска комисия за икономическо и научно-техническо съдействие.
Паралелно с работата на комисията се организира и българо-узбекски бизнес конгрес, който беше открит от министър Аврамова и заместител министър-председателят Ганиев. Представители на деловите среди, на браншови и бизнес организации и на административни структури от двете страни също разискаха благоприятни условия за разширение на двустранното съдействие в разнообразни сфери на стопанската система. В резултат бяха подписани съглашения за реализация на планове в областта на фармацевтиката, хранително-вкусовата и кожарската индустрия и на енергетиката. Председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов и зам.-председателят на Търговско-промишлената палата на Узбекистан Джахонгир Мамаджанов подписаха Споразумение за основаване на настоятелен конгрес сред двете организации.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР