София. Парламентът прие Доклад за състоянието на отбраната и въоръжените

...
София. Парламентът прие Доклад за състоянието на отбраната и въоръжените
Коментари Харесай

Парламентът прие доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили за 2018 г.

София. Парламентът одобри Доклад за положението на защитата и въоръжените сили на България през 2018 година, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “ . Фокусът в аналитичната част на отчета е подложен върху идентифициране на обрисувалите се проблеми. Едновременно с това са дефинирани оптимални управнически решения за поддържане и създаване на отбранителните качества на въоръжените сили. Основният извод в отчета е, че положението на отбранителните качества разрешава на българските въоръжени сили да извършват дилемите си по задачите, произлизащи от конституционните отговорности, само че с ограничавания. Ограниченията са свързани с разполагаемия запас, положението на въоръжението и бойната техника и периодите за реализация на плановете за рационализация. Запазват се високи равнищата на некомплекта от военнослужещи, само че напъните за набиране и задържане на квалифициран персонален състав стартират да дават резултат. Увеличението на заплатите на военнослужещите и предстоящото последващо нарастване се отразяват позитивно върху мотивацията на военнослужещите.
През 2018 година са извършени 301 учения, което е с 4% повече от миналата година. По задача „ Подкрепа на интернационалния мир и сигурност “ формирования и обособени военнослужещи са взели участие в 11 задачи и интервенции зад граница с общо 1 420 индивида, което е покачване от 47 %. По задача „ Принос към националната сигурност в спокойно време “ формирования от Българската войска са взели участие в 103 интервенции в поддръжка на популацията при бедствия с общо към 728 военнослужещи и 229 единици техника. Проведени са и 85 интервенции по обезвреждане на невзривени бойни муниции.
През 2018 година разноските за защита са в размер на 1 592,88 млн. лева и съставляват 1,48% по отношение на Брутният вътрешен продукт за 2018 година Наблюдава се нарастване на действително изразходваните средства с 0,2% от Брутният вътрешен продукт по отношение на 2017 година Тази цифра е близо, само че не доближава заложеното за годината в Националния проект за повишение на разноските за защита на 2% от Брутният вътрешен продукт до 2024 година
Цветилена СИМЕОНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР