София. Парламентарното измерение на социалния диалог беше основна тема на

...
София. Парламентарното измерение на социалния диалог беше основна тема на
Коментари Харесай

Парламентарното измерение на социалния диалог беше основна тема на кръгла маса в Народното събрание, посветена на 100-годишнината от създаването на Международната организация на труда

София. Парламентарното измерение на обществения разговор беше съществена тематика на кръгла маса в Народното събрание, отдадена на 100-годишнината от основаването на Международната организация на труда (МОТ). Във форума, проведен от Министерството на труда и обществената политика, участваха представители на законодателната и изпълнителната управляващи, на обществените сътрудници и на структурите на гражданското общество. Това оповестиха от пресцентъра на Народното събрание .
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева изрази благодарността на българския парламент за активността на всички участници в тристранния разговор. " Вярвам, че и отсега нататък всички дружно ще продължите да отстоявате правата на работещите, ще бъдете стожери за съблюдаване на трудовото законодателство и ще влагате своите енергични старания за виновна отбрана на правата на труда в България ", акцентира тя. Председателят на Народното събрание съобщи, че Народното събрание, както и до момента, ще продължи да поддържа усъвършенстването на законодателната уредба в тази област в името на богатството на българските жители и на цялото общество.
" Можем да се гордеем, че нашата страна е деен участник в активността на Международната организация на труда (МОТ), чиито член става година след нейното основаване ", означи Цвета Караянчева. Тя акцентира, че България е измежду страните, които към този момент 100 години работят дружно за повишение на благосъстоянието на трудещите се лица, за възстановяване на качеството на живот и реализиране на обществен напредък. " Насърчаването на обществения разговор на всички равнища е основна причина за реализиране на този напредък ", уточни ръководителят на Народното събрание.
Председателят на парламентарната Комисия по труда, обществената и демографската политика доктор Хасан Адемов съобщи, че България е утвърдила 101 от общо 189-те конвенции, признати от МОТ. " Това подрежда страната ни измежду първите 10 страни, които са приели и приложили наредбите на организацията ", акцентира той. Д-р Хасан Адемов заявява, че Народното събрание и Комисията по труда, обществената и демографската политика ще продължат взаимните старания с представителите на Министерството на труда и обществената политика и на обществените сътрудници, с цел да могат всички конвенции на МОТ да намерят уместно място в българското законодателство.
Министърът на труда и обществената политика Бисер Петков уточни, че МОТ е неповторима организация, която разрешава да бъдат взимани взаимни решения от представителите на държавните управления, работодателите и служащите за възстановяване на изискванията на работа, реализиране на заслужен труд и обществена правдивост за всички. " Днес 100 години след нейното основаване със удовлетворение можем да отбележим голям брой достижения в обществената сфера, като в същото време отчитаме със угриженост и редица провокации, пред които се изправя актуалния свят ", означи той. Бисер Петков акцентира, че са нужни съответни дейности в отговор на тези провокации, с цел да може да се резервира и укрепи постигнатото – дейни политики по заетостта, приобщаващ пазар на труда, добре функциониращи институции, потребление на технологиите в поддръжка на достойния труд и индивида, както и поощряване на опциите на предприятията за развиване и генериране на претовареност.
Изказвания на кръглата маса направиха президентът на Конфедерацията на труда „ Подкрепа “ и заместник-председател на Националния съвет за тристранно съдействие Димитър Манолов и ръководителят на Българската търговско-промишлена палата и заместник-председател на Националния съвет за тристранно съдействие Цветан Симеонов.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР