София. Парламентарното измерение на Българското председателство на Съвета на Европейския

...
София. Парламентарното измерение на Българското председателство на Съвета на Европейския
Коментари Харесай

Парламентарното измерение на Българското европредседателство започна със среща на Председателката Тройка на комисиите по европейски въпроси на парламентите на ЕС

София. Парламентарното измерение на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз стартира през днешния ден със среща на Председателката Тройка на комисиите по европейски въпроси на парламентите на Европейски Съюз. Тя се състои от ръководителите на комисиите по европейски въпроси на предходното, актуалното и бъдещото Председателство – надлежно на Естония, България и Австрия, както и делегацията на Европейския парламент. Това оповестиха от пресцентъра на Народното събрание .
Срещата на Тройката има предварителен темперамент, а резултатите от полемиката ще бъдат показани на останалите делегати на утрешното съвещание на Председателите на Конференцията на Комисиите по европейски въпроси на парламентите на Европейски Съюз, която се организира на следващия ден в зала 3 на НДК от 8:30 часа.
По време на срещата на Тройката, Кристиан Вигенин осведоми европейските си сътрудници, че работната им стратегия на следващия ден е с три фокуса: целите на Българското председателство и задачите, които си слага то като принос за напредване напред на основни европейски политики, показани от министъра за Българското председателство Лиляна Павлова; бъдещето на Европа – европейският и народен прочит с присъединяване на вицепрезидента на България Илияна Йотова, на първия заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс и на ръководителя на Комисията по районно развиване в Европейския парламент Искра Михайлова. Последната работна сесия ще бъде отдадена на политиката на Европейски Съюз във връзка с макрорегионите за подкрепяне на устойчивото им развиване с обзор на достиженията и провокациите пред тези европейски тактики.
Триото на Парламентарното измерение разиска и набеляза кои настоящи въпроси от европейския дневен ред ще бъдат във фокуса на срещата на парламентаристите от Европейски Съюз през месец юни – обзор на постигнатото от България за шестте месеца на нейното председателство, европейската вероятност на страните от Западните Балкани, повече обществена Европа, бъдещето на Кохезионната политика след 2020 година, както и ролята на националните парламенти в дебата за доближаване на Европа по-близо до жителите като директно определени техни представители. Кристиан Вигенин акцентира, че хоризонтът на идната среща ще е края на Българското председателство, само че българският парламент и парламентарното измерение към този момент набелязаха своите цели от европейска и национална значителност, които да слагат във фокуса на вниманието и на парламентарните конгреси от календара на Председателството.
Един от акцентите на срещата на Тройката бе основаването на работна група на КОСАК по отношение на активността на Работната група по субсидиарност и пропорция, ръководена от първия заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс. Работната група на КОСАК ще включва представители на всички национални парламенти на Европейски Съюз и ще бъде ръководена от Вигенин. В рамките на тази работна група ще бъде разисквана ролята на националните парламенти в определянето на процесите от европейския дневен ред, както и тези политически сфери, в които компетенциите на Съюза може да правят отстъпка пред тези на страните членки.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР