София. Панихида по повод Архангелова (мъжка) задушница ще бъде отслужена

...
София. Панихида по повод Архангелова (мъжка) задушница ще бъде отслужена
Коментари Харесай

Панихида по повод Архангелова задушница ще бъде отслужена във Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища

София. Панихида във връзка Архангелова (мъжка) задушница ще бъде отслужена от 11.00 часа във Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на защитата . На Архангелова задушница отдаваме благодарност и почитаме паметта на българските военнослужещи, починали във войните, в интервенции по поддържане на мира и при осъществяване на воинския дълг в спокойно време. Заупокойната работа ще отслужи Негово Преосвещенство Белоградчишкият свещеник Поликарп.
На ритуала в София ще участват министърът на защитата Красимир Каракачанов, началникът на защитата военачалник Андрей Боцев, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, заместник-командващият на Съвместното командване на силите генерал-майор Иван Лалов, заместник-командирът на Военновъздушните сили бригаден военачалник Петьо Мирчев, представители на управлението на Министерството на защитата, висши офицери, членове на военнопатриотичните съюзи.
Панихида във връзка Архангелова (мъжка) задушница ще бъде отслужена и в градовете Асеновград, Бургас, Варна, Пловдив, Плевен и Ямбол.
В ритуалите в памет на починалите воини ще вземат участие военнослужещи от Националната гвардейска част, Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили и бригада Специални сили.
Панихидата в Пловдив ще стартира в 11.00 часа в Централния гробищен парк пред паметника на опълченците. Заупокойната молитва в Плевен ще стартира в 11.00 часа пред паметника на починалите от Четвърти пехотен полк в Сръбско-българската война 1885 година Панихидата в Асеновград ще стартира в 11.30 часа пред паметника на починалите във войните 1912-1913 година в региона на 4-ти артилерийски полк. В Ямбол заупокойната молитва ще стартира в 10.45 часа пред параклиса в гробищния парк в града. Във Варна ритуалът ще стартира в 11.00 часа в региона на Старите гробища пред паметника на починалите офицери, подофицери и бойци във войните 1912-1918 година Панихидата в Бургас ще стартира в 11.30 часа пред паметника на починалите от 24-ти Черноморски пехотен полк пред военния клуб в града. Ще бъде отслужена заупокойна молитва и ще бъдат поднесени венци и цветя. Преди това ще бъде открита плоча с имената на починалите воини от 24-ти Черноморски пехотен полк.
Представители на Министерството на защитата ще вземат участие във възпоменателния обред в памет на починалите български воини в Първата международна война, който ще се състои на българското военно гробище в с. Цапари, както и в панихидата в църквата „ Свети Георги “ в с. Цапари, Македония. На ритуалите ще участват също ветерани от военно-патриотичните съюзи и военни аташета, упълномощени в Република Македония. Ще бъдат поднесени цветя пред офицерските монументи.
Ритуалът в памет на починалите български воини се организира от 1924 година Традицията е прекратена през 1946 година Възстановена е през 1992 година от Министерството на защитата и Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите.

Още военни вести четете в профилираното издание на Фокус " Военни вести "
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР