София. Пандемията от COVID-19 изправи целия свят пред едно от

...
София. Пандемията от COVID-19 изправи целия свят пред едно от
Коментари Харесай

Омбудсманът Диана Ковачева: Извънредното положение изправи хиляди деца и семейства пред редица предизвикателства, с които те се опитват да се справят всеки ден

София. Пандемията от COVID-19 изправи целия свят пред едно от най-големите провокации на съвремието и ни накара да научим значими уроци, само че по сложния метод. Извънредното състояние в България, въведено предвид на епидемиологичната конюнктура, изправи хиляди деца и фамилии пред редица провокации, с които те се пробват да се оправят всеки ден. Проблеми със здравето на децата, психологични премеждия и паники, домашно принуждение, онлайн обучение и цифрово разделяне, беднотия и сегрегация - това са единствено част от въпросите, за които трябваше да се търсят решения в незабавен порядък. Това се споделя в позиция на омбудсмана Диана Ковачева във връзка със Световния ден на децата и годишнината от приемането на Конвенцията за правата на детето на Организация на обединените нации, оповестиха от пресцентъра на Омбудсмана на Република България .

По този мотив институцията разгласява отчет на тематика:.
„ Като омбудсман и самостоятелен орган за мониторинг, ежедневно подхващам дейности, с които да се усъвършенстват обществените политики и ограничения, като упорствам да се пазят правата и ползите на децата, които са изключително уязвима група. В своята работа за наблюдаване на положението на правата на разнообразни групи деца, регистрирам както систематични опасности, по този начин и рисковете, подбудени от изключителното състояние, които оказват въздействие върху детското физическо, прочувствено и психическо положение ”, показва омбудсманът.

Специалният отчет е резултат от взаимен план с Европейската мрежа на омбудсманите за деца и УНИЦЕФ за оценка на въздействието на ограниченията против разпространяването на COVID-19 върху правата на детето.
Тази оценка е продължение на напъните на институцията на омбудсмана да проучва задълбочено проблемите, пред които се изправят децата по време на пандемията, отразени в първия специфичен отчет, който съдържа систематизирания и разбор на жалбите, постъпили по отношение на нарушените права на децата и ограниченията по време на изключителното състояние.
В хода на оценката е изработен разбор на въздействието на ограниченията против разпространяването на вируса върху съблюдаване правата на децата от уязвимите групи в България и резюме на рекомендациите за формулиране и използване на сходни ограничения в аналогични обстановки в бъдеще.

Специалният отчет отразява детското прекарване и схващане за пандемичната конюнктура и въведените по отношение на нея ограничаващи ограничения и разказва резултата, който те имат върху децата през техния взор.
Оценката е осъществена в интервала юли-август 2021 година, като консултирането е направено сред 22 юли и 19 август 2021 година В него са включени 95 души, от които 44 деца от уязвими групи, на възраст сред 8 и 18 години. Това са деца в беднотия, с увреждания, със специфични просветителни потребности, настанени в разнообразни форми на резидентна грижа, непридружени деца бежанци и такива с възпитателна мярка-настанени в пансион. Възрастните са родители на деца в уязвима обстановка и 42-ма експерти, работещи с деца и фамилии.
Една от главните констатация в оценката е, че при въвеждането и контрола на противоепидемичните ограничения не е взета поради спецификата на житейските обстановки на накърнимост на децата и не е регистриран евентуалният отрицателен резултат на ограниченията, които те ще имат върху тези групи.
Изследвани са ограниченията, с които е наложено ограничаване, обвързвано със свободата на придвижване, затваряне на образователните заведения и прекосяването на образованието в електронна среда, както и смяна в режима на работа на обществените услуги и системата за протекция.

Трите основни тематики, изследвани за задачите на отчета са:
- Изолацията, наложена на децата, настанени в услуги за резидентна грижа и институции и децата, които живеят в ромски квартали;
- Реалността на отдалеченото образование за децата, които живеят разграничени от фамилиите си и децата, чийто фамилии не обезпечат нужните условия и поддръжка за учене от вкъщи;
- Достъпът до обществена поддръжка, протекция и услуги за уязвимите фамилии и деца в подтекста на наложените ограничаващи ограничения.

Важните констатации след консултациите:
- Изолацията за децата в резидентна грижа е била по-продължителна и по-строго наложена от тази за множеството останали деца в страната. Така, на процедура към 3 500 децата са останали в цялостна физическа изолираност за повече от година.
- Недостигът на обществени контакти за децата не е разследване от една или друга мярка, а е резултат от натрупването на резултата от другите ограничаващи ограничения, в това число отдалеченото образование. Взети дружно те са лишили множеството деца от всичките им неелектронни връзки, отвън услугите за интервала на изолацията.
- Децата са прекарвали доста повече време с мобилни устройства, в сравнение с е всекидневно – освен поради отдалеченото образование, само че с цел да са дружно с приятелите и от досада.
- Изолацията е придружена от доста нараснали равнища на яд, паника, отчаяние и незаинтересованост измежду децата в резидентните услуги и институции.
- Отношението на децата към отдалеченото образование е по-скоро безразлично и в всеобщия случай образователните задължения са одобрявани несериозно.
- В сегрегираните квартали и общности съвсем не е имало онлайн образование, а за множеството деца по тези места – даже и никакво. Има задоволителни индикации, че най-малко на част от децата от ромските общности, режимът на отдалечено образование се е отразил отрицателно - те са изгубили и дребното учителско и обществено внимание и поддръжка, които са получавали.
- Има декаданс в резултата от интервенциите при децата, който визира най-вече работата с деца с увреждания. Тези развития са директно разследване от неналичието на пряк контакт и пространство за осъществяване на интервенциите.
- Прилагането на ограниченията освен прави по-видими, само че и задълбочава съществуващите обществени неравенства измежду децата - присъединяване и дезинформацията, интеграцията и дискриминирането, цифровата беднотия, достъпът до обучение и обществени услуги, само че даже и до протекция от принуждение. В този смисъл, ограниченията се оказват крачка обратно по пътя към обществено включване и пълноценната реализация на уязвимите деца.

Въз основа на констатациите и изводите в специфичния отчет са изведени редица рекомендации, които омбудсманът адресира към способените органи. С тези рекомендации се цели да бъдат стимулирани институциите да дадат по-адекватни отговори за отбрана на правата на децата в обстановка на рецесия.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР