София. Паметник на генерал Сава Муткуров бе открит в града

...
София. Паметник на генерал Сава Муткуров бе открит в града
Коментари Харесай

Велико Търново: Паметник на генерал Сава Муткуров бе открит в града навръх Съединението

София. Паметник на военачалник Сава Муткуров бе открит в града точно на Съединението. Това оповестиха от пресцентъра на Община Велико Търново .Монументът е подложен до централната алея в парк „ Марно поле “, а негов създател е известният италиански ваятел Винченцо Йераче. Бюстът е на 125 години и е дарен от директните наследници на военачалник Муткуров – Александър Киркорв /правнук/ и неговата брачна половинка. Инициативата за паметника е на комитет от общественици и незабавно бе подкрепена от кмета на Велико Търново Даниел Панов.
Даниел Панов, Александър Кирков и брачната половинка му, както и ръководителят на Инициативния комитет проф. Георги Камарашев участваха в церемонията по откриването. Проф. Камарашев напомни, че Сава Муткуров е измежду българските герои с необикновен принос за триумфа на Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Александър Кирков показа, че е разчувстван от самодейността, случила се във Велико Търново.
Кметът Даниел Панов благодари особено на семейство Киркови – както за дарението на бюста, по този начин и за грижата, която са полагали цели 60 години за опазването и съхраняването му. Панов благодари на обществениците от инициативния комитет – проф. Георги Камарашев, проф. Милко Палангурски, проф. Михаил Харалампиев, Венелин Иванов, Николай Илчев, проф. Марко Златев, на всички великотърновци, подкрепили родолюбивата концепция, както и на скулптора Денислав Сираков за реставрацията и подготовката на паметника.
„ Паметни събития като Съединението и делата на бележити българи като ген. Сава Муткуров са измежду многочислените извори на национална горделивост. Точно в този дух би трябвало да възпитаваме децата и младежите “, акцентира Даниел Панов.
Сава Муткуров е роден на 16 декември 1852 година в Търново. Участва като доброволец в Сръбско-турската война от 1876 година През Освободителната война от 1877-1878 година е пълководец на рота в 54-и пехотен Мински полк. Особено дейна е ролята му в Сръбско-българката война, както и в подготовката на Съединението. Генерал Муткуров е регент и боен министър в държавното управление на Стефан Стамболов. Той получава три ордена за изключителни заслуги – “За смелост ” – първа степен и четвърта степен, “Свети Александър ” - първа степен без мечове и втора степенс мечове, “За заслуга ” – сребърен.
Монументът бе осветлен от великотърновския митрополит Григорий.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР