София. Отново имаме изключително неприятен прецедент. За пореден път ставаме

...
София. Отново имаме изключително неприятен прецедент. За пореден път ставаме
Коментари Харесай

Цончо Ганев, Възраждане: Докога ще позволяваме да продължава гаврата с децата ни?

София. Отново имаме извънредно противен казус. За следващ път ставаме очевидци на потъпкване на законодателството в България от страна, както на ръководещите, по този начин и на органите, които са им подвластни. Това сподели за „ Агенция „ Фокус “ Цончо Ганев, депутат от ПГ на „ Възраждане “.

Той уточни, че в съответният случай, за който ще стане въпрос, законодателството ясно и тъкмо споделя, че: „ При лекарско мнение обвързвано с диагноза астма, не е нужно и даже наложително децата не би трябвало да носят маска в учебно заведение “.

„ И в този момент, към проблема. Имаме дете в осми клас от 4-та езикова гимназия във Варна, което е с остра астма. Ученикът има документи от персонален доктор, както и от лекарска комисия, в които ясно е посочено, че детето не би трябвало да носи маска защото не може да диша с нея.

Когато е въведена заповедта за наложителното носене на маски в учебно заведение, родителите на детето незабавно са набавили нужните документи – подписани от лекари, в които се споделя, че ученикът се освобождава от това обвързване, защото има диагноза и носенето на маска може да докара до съществени последствия за здравето му.

Отивайки в клас ученикът показва документите, само че неговата класна ръководителка споделя, че не зависи от нея и това е в пълномощията на шефа на образователното заведение, който би трябвало да даде позволение. Всичко това обаче не се случва в един ден, а в поредност от дни, в които детето не върви на учебно заведение.

От Регионалното ръководство на образованието също отхвърлят да разрешат детето да е без маска в клас, базирайки се на заповедта на министъра на образованието. Родителите обаче не се отхвърлят и отиват при юрист. Тук идва и висшият цинизъм. Родителите отиват с юриста си и им се дава следната опция, която се пояснява като голям компромис от страна на Директора на учебното заведение и на Регионалното ръководство по образованието (РУО). Компромисът, забележете е: Ще пуснат детето в час, без маска, само че ще стои до „ отворен прозорец “ . Тук единствено да отбележа, че приказваме към този момент за ноември и началото на декември, т.е. 2-3 месеца след началото на образователната година “, изясни Ганев.

След като родителите не одобряват „ компромисния вид “ се обръщат към общинските съветници на Възраждане във Варна, които са се обърнали към Цончо Ганев, а той на собствен ред се обръща към Министерството на образованието, да се даде мнение по проблема и тази заповед да не бъде прилагана за деца с подобен тип болести.

„ И дано сме наясно, че това не е индивидуален случай в България, тъй като за жалост в страната има стотици деца с такива проблеми и действително тези деца са подложени на геноцид. Кажете ми, кой ще поеме отговорност в случай че някое дете в такова здравословно положение се утежни поради тази маска?

И какво направих. Подготвих и внесох писмо до Министъра на образованието на 14-ти декември, в което го осведомявам за случая. Забележете, че отговор на писмото си получих на 14-ти януари. През този един месец министерството е осведомено за случая, само че отговор няма, а детето и този месец не е било на учебно заведение.

По-интересно е обаче, какво ни отговори министърът на 14 януари по време на парламентарен надзор.

Министър Денков беше отегчителен в изявлението си, че детето с асма, което не може да диша с маска заплашва живота и здравето на всички деца, в случай че не носи маска и участва в час, само че и самият той удостовери, че детето би трябвало да бъде позволено да посещава учебно заведение.

В правото си на имитация помолих министърът да отговори на родителите с едно изречение на въпроса: Трябва ли шефът на учебното заведение да допусне възпитаник да учи без маска на „ неотворен прозорец “, тъй като на открито температурите са минусови с потвърдени медицински учредения за това?
Въпреки потвърждението на Министъра, че това дете и доста като него би трябвало да бъдат изключения, детето към момента не е на учебно заведение.

И аз желая да знам, по кое време министърът на образованието ще промени наредбата, с цел да могат децата със здравословни проблеми, да могат да посещават учебно заведение, без да бъдат принуждавани да стоят на отворени прозорци при -10 градуса? “, сподели в умозаключение Цончо Ганев.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР