София. Отмяната на машинното гласуване е още една стъпка към

...
София. Отмяната на машинното гласуване е още една стъпка към
Коментари Харесай

Кристиан Вигенин, БСП: ГЕРБ иска служебно, през закона, да манипулира местния вот

София. Отмяната на машинното гласоподаване е още една стъпка към опита на ГЕРБ да завоюва нечестна победа на локалните избори. По този метод партията желае служебно, през закона, да си подсигурява опцията за манипулиране на изборния резултат. Това съобщи на конференция в Ямбол зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин, оповестиха от пресцентъра на Българска социалистическа партия . Той напомни, че за следващ път ръководещите вършат промени в изборното законодателство седмици преди самите избори, а интернационалните правила изискват да не се променят изборните закони 6 месеца преди вота.
Кристиан Вигенин обясни, че първата стъпка в тази посока са направените от ГЕРБ промени в Изборния кодекс, директно преди европейските избори, когато ограничиха опцията да се апелират част от решенията на Районните изборни комисии. Тогава те пробваха да анулират и преференциалното гласоподаване, само че това не се осъществя, с помощта на Българска социалистическа партия.
Вигенин напомни и втората стъпка на ръководещите в тази посока - намаляването на държавната дотация от 11 на 1 лева на глас в средата на годината, без никакъв разговор сред политическите партии, когато партиите са възнамерявали своите бюджети. „ Това беше направено поради Българска социалистическа партия – излизайки от едни национални избори, насочвайки се към втори, ние бяхме лишени от опцията системно да се приготвяме за тези избори ”, разяснява националният представител и добави, че е проблем и отварянето на опцията бизнесът посредством неограничените дарения освен да въздейства върху решенията на партиите, само че и върху това кои да са претенденти за кметове и общински съветници. Той беше безапелационен, че Българска социалистическа партия ще се оправи и с тази обстановка, само че има една систематична политика на ГЕРБ, която цели преодоляването на предизборния развой и спечелването на изборите по длъжностен метод.
„ Българска социалистическа партия държи машинното гласоподаване да остане, да бъде направена навременна разяснителна акция “, сподели още депутатът и изясни, че всички механически проблеми, които се акцентират от ръководещите като мотив за анулация на машинното гласоподаване, са преодолими. Той акцентира, че даже ЦИК дава оферти по какъв начин да стане това. Кристиан Вигенин е безапелационен, че Българска социалистическа партия ще отстоява позицията си с всички парламентарни средства, а в случай че въпреки всичко не успее, още веднъж ще се обърне към интернационалните институции.
„ Демокрацията в България дава все по-големи дефицити ”, заключи зам.- ръководителят на Народното събрание и обясни, че ръководещите ни тласкат към авторитаризъм, към едноличен режим на Бойко Борисов и цялостен надзор върху процесите от страна на ГЕРБ, а това опонира на правилата, с които ние сме се заели като членове на Европейски Съюз.
На въпрос дали неуспехът на машинното гласоподаване беше умишлен Кристиан Вигенин отговори, че това е било квалифицирано още от предходния състав на ЦИК, тъй като подготовката на машинното гласоподаване е била доста забавена. Вигенин изясни, че самите машини за европейските избори са били доставени и сертифицирани в последния миг, методът на гласоподаване е бил конкретизиран едвам откакто са минали образованията на секционните изборни комисии, а в този момент при анулацията се базират на неточности, свързани тъкмо с това закъснение.
Кристиан Вигенин напомни, че през 2013 година, при направеното от опозицията цялостно редом броене, се е открило, че една трета от идващите от секционните изборни комисии протоколи са с неточности, които се отстраняват в РИК и ЦИК, а резултатът се нагласява. „ При машинното гласоподаване не може да се прави такова приспособяване и по тази причина ръководещите желаят да го анулират “, съобщи Кристиан Вигенин и посочи, че единствено при цялостно въвеждане на машинното гласоподаване резултатът от изборите ще отразява напълно волята на гласоподавателите.
Народният представител Николай Пенев уточни какви законодателни промени, свързани с локалната власт, приготвя Българска социалистическа партия, а регионалният водач на Българска социалистическа партия Митко Андонов осведоми, че е почнал процесът на номинации за кметове и общински съветници в главните партийни организации.
Насрочени са и общинските конференции, които ще повдигнат претендентите за кметове и за общински съветници. В община Болярово конференцията ще се организира на 22 август, в общините Елхово и „ Тунджа ” – на 23 август, в Ямбол на 31 август, а в Стралджа – на 2 септември.
„ Българска социалистическа партия си слага за цел победа на локалния избор във всички пет общини “, акцентира още Митко Андонов.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР