София. Открива се ловният сезон на пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски

...
София. Открива се ловният сезон на пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски
Коментари Харесай

Открива се ловният сезон за прелетен дивеч

София. Открива се ловният сезон на пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и елементарна бекасина. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на земеделието, храните и горите. Ловуването се прави единствено с писмени позволения (по образец), в които се вписват датата, имената на ловците, името на ръководителя на лова, номерата на ловните билети и членските карти, методът и мястото на ловуване, типът и броят на позволения за отстрел дивеч. Групово и самостоятелно ловуване на малък дивеч се прави в събота, неделя и в дните оповестени за публични празници, а на водоплаващ дивеч - след 01 януари и в сряда. Груповото ловуване и лов на мигриращ дивеч се прави единствено денем – един час преди изгрева и един час след залеза на слънцето.
Задължително е спазването на откритите правила за отстрел от един ловджия за един ловджийски излет, според Правилника за използване на Закона за лова и запазване на дивеча. Разрешен е ловът на пъдпъдъци до 15 бр., на гривяк и гургулица - до 10 бр., на горски бекас и елементарна бекасина - до 10 бр. Забранява се потреблението на електрически звуковъзпроизвеждащи устройства, живи птици за стръв, ловни соколи и други грабливи птици, без значение от типа и произхода им, както и ловни хрътки и други неразрешени средства и способи за ловуване.
Във връзка със зачестилите в последните години смъртни случаи и пострадвания на ловци при ловните излети Изпълнителна организация по горите (ИАГ) приканва за прецизно съблюдаване на нормативната уредба и разпоредбите за сигурност при ловуване.
ИАГ е в цялостна подготвеност за осъществяване на засилени инспекции за спазването на Закона за лова и запазване на дивеча. Всички ловци в страната ще бъдат проверявани по отношение на потреблението електрически звуковъзпроизвеждащи устройства, превишаване на дневните отстрелни правила, ловуване без ловджийски билет или с нередовни документи, ловуване без предупредителен цвят в облеклото, ловуване в неразрешено място и в неразрешено време, отстрел на забранен за лов дивеч. Забранява се потреблението на алкохол и наркотични субстанции по време на лов.
Във връзка с извънредно високите среднодневни температури тази година и нарасналата заплаха от пораждане на горски пожари, Министерството моли за съблюдаване на противопожарните правила за запазване и отбрана на горските територии.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР