София. От днес започнаха проверките на Българската агенция по безопасност

...
София. От днес започнаха проверките на Българската агенция по безопасност
Коментари Харесай

Д-р Галя Викьова, БАБХ: Размерът на санкцията при нарушение в продажбата на риба за Никулден е между 1500 и 3000 лв.

София. От през днешния ден започнаха инспекциите на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) по отношение на наближаването на Никулден. Те ще продължат до 6 декември, съобщи кореспондент на Агенция " Фокус " .

В отговор на журналистически въпрос какви са глобите при установено нарушаване, началникът на отдел надзор на храните в БАБХ София-град доктор Галя Викьова отговори, че зависи от нарушаването. „ Размерът на глобите варира от 1500 до 3000 лева, според от това дали е физическо или юридическо лице. Ако има подозрение, че рибата не е прясна, се взима проба за лабораторни проучвания, възбранява се съответната партида и след излизане на резултатите се подхващат съответните административно-наказателни ограничения, в случай че има нарушавания ", уточни доктор Викьова.

Тя добави, че най-честите нарушавания, които са установили предходните години, са продажба в нерегистрирани обекти, погрешно предпазване на рибата и необявяване на това, в случай че е била размразена.

Началникът на отдела по надзор на храните в БАБХ София-град изясни кои са индикаторите, по които се гледа дали една риба е прясна. По думите ѝ първо се гледат очите на рибата - те би трябвало да са изпъкнали и бистри. „ Другият индикатор са хрилете. Те би трябвало да бъдат с розово-червен цвят. Слузта по тялото ѝ би трябвало да бъде бистра и в да не бъде в щедро количество. Плънто прилепналите люспи към тялото също е симптом на прясната риба, също по този начин коремчето не би трябвало да бъде издуто ", разясни доктор Викьова. Тя акцентира, че има разлика сред замразената и размразената риба. По думите ѝ цветът на размразената риба е малко по-сив, а хрилете са сиви към бели.

Д-р Викьова насочи съвет към потребителите да пазарят от регламентирани места и в случай че има нарушавания, да алармират в точния момент. " Може да подадат сигнал на телефоните и интернет страницата на БАБХ, както и на място в Областната дирекция ", разясни тя.

Зорница КОСТАДИНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР