София. От днес до 23 юли 2017 г., Военноморските сили

...
София. От днес до 23 юли 2017 г., Военноморските сили
Коментари Харесай

Започна националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2017”

София. От през днешния ден до 23 юли 2017 година, Военноморските сили на Република България ще проведат националното военноморско обучение „ Бриз 2017 ” отворено за присъединяване на Военноморски сили от страни членки на НАТО (от Плана на Българската войска за 2017 година). Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на защитата. Учението се организира в териториалното море, прилежащата зона и изключителната икономическа зона на Република България и в полигони, които са оповестени навреме.
Българските Военноморски сили ще вземат участие с 13 бойни и спомагателни кораби и катери, 2 вертолета и с над 900 души персонален състав. В учението ще се включат и два самолета от българските Военновъздушни сили и представители от Сухопътни войски.
В учението „ Бриз 2017 ” ще вземат присъединяване:
Военноморски сили на Гърция с патрулен катер HS „ RITSOS ”;
Военноморски сили на Италия с мобилен център за надзор на морския трафик;
Военноморски сили на Полша с щабни офицери;
Военноморски сили на Румъния с ракетен катер „ ZBORUL ”;
Военноморски сили на Турция с подводница “PREVEZE ”, ракетен катер “KILIÇ ”, патрулен катер „ KARADENIZ EREGLI ” и аероплан CN-235;
Военноморски сили на Съединени американски щати със аероплан от патрулната авиация P-8 “POSEIDON ”;
Втората непрекъснатата група кораби на НАТО от силите за отговор на Алианса с три кораба:
- ескадрен миноносец „ DUNCAN ” от Обединеното кралство Англия и Северна Ирландия,
- турската фрегата „ YILDIRIM ”
- румънската фрегата „ REGЕLE FERDINAND ”.
Двадесет и първия “Бриз ” през 2017 година продължава традицията от предходните си издания, да се отработи междуведомственото съдействие в многонационална среда, с дейното присъединяване на 21 държавни организации, институции и ведомства от 4 министерства, локални органи на ръководство и неправителствени и частни организации в целия развой на обмисляне, подготовка и управление на учението. В сериалите на „ Бриз 2017 ” се включват:
Областна администрация Варна;
Община Варна;
Български червен кръст;
ИА „ Морска администрация ”;
Държавно дружество „ Пристанищна инфраструктура ”;
Държавно дружество “Ръководство на въздушното придвижване ”;
Главна дирекция “Гражданска въздухоплавателна администрация ”;
Дирекция “Звено за следствие на катастрофи във въздушния, водния и железопътния превоз ”;
Регионална дирекция „ Гранична полиция ”-Бургас;
Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи - Варна;
Регионална дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията ” - Варна;
„ Районен център 112 ”-Варна;
Регионална здравна ревизия - Варна;
Център за незабавна здравна помощ - Варна;
Пристанище „ Варна ” ЕАД;
МБАЛ - Варна към ВМА (Военноморска болница);
„ Поддържане чистотата на морските води ” АД;
Басейнова дирекция за ръководство на водите в Черноморския район;
„ Портови флот 99 ” ЕООД;
„ Пилотска Станция Варна - П ” ЕООД;
Доброволческо съдружие „ Булсар ”.
Общо в учението ще вземат участие 20 бойни и спомагателни кораби и катери, 1 подводница, 4 самолета, 2 вертолета и над 1700 военнослужещи от военноморските сили на България, Англия, Гърция, Италия, Полша, Румъния, Съединени американски щати, Турция, Втората непрекъснатата група кораби на НАТО от силите за отговор на Алианса, както и 83 души от 21 държавни организации, институции и ведомства от 4 министерства, локални органи на ръководство, неправителствени и частни организации.
Основната концепция на учението е да се увеличи оперативната съгласуемост и взаимоотношението сред Военноморски сили на участващите в учението страни посредством отработване присъединяване им в интервенция за морска сигурност в отговор на рецесия, както и да се сертифицира транспортен съд на Военноморските сили на Република България – фрегата „ Дръзки ” според методиката за оценка на НАТО – MAREVAL.
Усилията по време на учението са ориентирани към рационализиране на равнището на подготовка на персоналния състав от Военноморски сили по обмисляне и осъществяване на морска интервенция в съдружен формат, по противодействието на стандартни и неконвенционални закани посредством водене на необятен набор от бойни дейности на море (борба с въздушен, надводен и подводен съперник, противоминни дейности, надзор на корабоплаването; дейности против асиметрични заплахи) и издигане равнището на съгласуваност с държавни и неправителствени организации и институции при реакция на рецесии и отбрана на популацията, дейности при очистване на пожар на борда на търговски транспортен съд в пристанище, противопоставяне на незаконен трафик/ транспорт на мигранти по море, взаимна интервенция по избавяне на огромен брой хора на море.
След прекосяване на цялостния развой на обмисляне по стандартите на НАТО, се образува Щаб и многонационално корабно оперативно съединяване. Планирането на учението се извърши под управлението на командира на Военноморски сили контраадмирал Митко Петев, който е и общ началник на „ Бриз 2017 ”. Офицер, провеждащ учението и шеф на Щаба за надзор е капитан І сан Георги Пенев - шеф на Щаба на Военноморски сили. Командир на корабното оперативно съединяване е флотилен адмирал Мален Чубенков – пълководец на Флотилия бойни и спомагателни кораби.
В учението се употребява мним сюжет, който пресъздава конюнктура в разнообразни точки от света. По този метод българските военни моряци ще имат опция да се приготвят да посрещнат провокациите на днешния ден взаимно със съюзните Военноморски сили и сътрудниците от държавни и неправителствени организации и институции.
По време на учението „ Бриз 2017 ” се организира интервенция за Морска сигурност в отговор на рецесия. Фактическите дейности се организират при следните стадии – предварителна подготовка (разкриване щаб за надзор на учението /EXCON/, идване на задграничните кораби във Варна), предпоходна подготовка в базови условия, учения и епизоди на море и финален стадий (дискусия, анализ и разпускане на съединението).
В програмата на учението са включени спортни и протоколни мероприятия:
На 16 юли 2017 година
- от 09.00 ч. до 16.00 ч. ще се проведат обичайните спортни мероприятия като надпревари по волейбол в Спортната зала на 1-ва езикова гимназия; по плуване в басейн „ Приморски ” и изтегляне на въже на Морска гара Варна.
- от 15.00 ч. до 19.00 ч. задграничните военни кораби, основани на пристанище Варна, ще бъдат отворени за посещаване от жителите и гостите на града.
На 17 юли 2017 година
- командирите на задграничните кораби ще се срещнат с регионалния шеф на област Варна и кмета на град Варна.
- от 13.30 до 14.00 часа е конференцията на командирите на задгранични групи и кораби в Юнашкия салон.
На 19 юли 2017 година от 08.30 до 14.00 часа, от борда на фрегата „ Дръзки ”, гостите и представителите на медиите ще имат опция да следят разнообразни епизоди от учението на море:
- „ Противодействие на терористична група превзела транспортен съд. ”
- „ Ликвидиране на пожар на търговски транспортен съд в пристанище (борба с пожар, изтегляне на пострадали). ”
- „ Противодействие на незаконен трафик/ транспорт на мигранти по море. Спасяване на огромен брой хора на море. ”
- „ Отразяване на асиметрични офанзиви на море ”
- „ Отразяване офанзиви на въздушен съперник (ПВО на кораба) ”.
- „ Атака на подводница от ПУГ с потребление на противоподводни бомби ”.
- „ Артилерийска пукотевица по въздушна цел. ”
- „ Отдаване на чест при среща на военни кораби на море ”.

Още военни вести четете в профилираното издание на Фокус " Военни вести "
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР