София. От днес Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ)

...
София. От днес Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ)
Коментари Харесай

Българска агенция по безопасност на храните започва самолетна ваксинация срещу бяс по дивите животни

София. От през днешния ден Българска организация по сигурност на храните (БАБХ) стартира първата за 2018 година имунизация по въздух против бяс при дивите хищници. Това оповестиха от пресцентъра на БАБХ . Десет особено оборудвани самолета ще разпилян над 1 млн. ваксинални примамки от въздуха, като ще се стартира от летище Приморско, област Бургас, и премине през летищата в Балчик (област Добрич), Ерден (област Монтана), Кондофрей (област Перник) и Малево (област Хасково).
Разпръскването на имунизациите ще се извърши през идващите 16 дни според от атмосферните условия. Ваксиналните примамки ще бъдат разпръснати на територията на областите Перник, Кюстендил, Смолян, Кърджали, Хасково, Добрич, Силистра, Видин, Монтана, Благоевград, Пазарджик, Ямбол, Бургас, Пловдив, Стара Загора, София област, Шумен, Разград, Русе, велико Търново, Плевен и Враца, като няма да бъдат разпръсквани над обитаемоте места и водоемите.
Ваксиналните примамки са с формата на кубче с размери 2х3х2 см. и са със характерна миризма, която притегля хищниците. На един квадратен километър се изхвърлят по 25 броя примамки, които самолетите пускат от височина 150 метра. Мястото на всяка пусната от самолетите стръв се отбелязва благодарение на GPS-система.
Ветеринарните лекари предлагат хората да не пипат ваксиналните примамки с незащитени ръце, тъй като при нарушена целокупност на външната обвивка, имунизацията може да бъде рискова за тяхното здраве. При контакт с примамките е добре да се извърши консултация с доктор.
Ваксините не съставляват заплаха за здравето на останалите диви животни. Препоръчително е домашните животни да се държат затворени или на мотив (за кучетата), с цел да не одобряват примамките, които са предопределени особено за дивите хищници.
Ваксинацията е част от Програмата за профилактика, контрол, надзор и премахване на болестта бяс, която е създадена от Българската организация по сигурност на храните.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР