София. От АБВ настояваме учениците от горните класове незабавно да

...
София. От АБВ настояваме учениците от горните класове незабавно да
Коментари Харесай

Д-р Емил Стоименов, АБВ: Настояваме учениците от горните класове незабавно да се върнат в училище още от понеделник и да се спре тестването на класовете от 1-ви до 4-ти

София. От АБВ настояваме учениците от горните класове неотложно да се върнат в учебно заведение още от понеделник и да се спре тестването на класовете от 1-ви до 4-ти. Това сподели на конференция доктор Емил Стоименов, член на Народно събрание на Политическа партия АБВ, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “ . „ От АБВ след заявление за достъп до социална информация до Министерство на здравеопазването и МОН, успяхме да се сдобием с всички контракти за доставка на бързи антигенни проби за учениците от 1-ви до 4-ти клас. Сдобихме се и с точния брой на изследваните лица в първия ход на акцията до 12 ноември. Крайната сметка е, че 9689.78 лева ни коства един позитивен тест в учебно заведение в първия интервал на тестване. Впечатляваща е сумата, а процентът позитивни проби е 0.04% “, съобщи Стоименов.

„ Към момента са закупени малко над 2 млн. теста за 6.820 млн. лева За 15 дни Министерство на здравеопазването е сключило 15 контракта за доставка на такива проби. Тези контракти са подписани без социална поръчка според Закона за изключителното състояние и са на тотално разнообразни цени, от 2.56 лева до 3.85 лева Има разлики от до 50% в цените на закупените проби. Това е меко казано скандално. Това, което се случва сега, с пазаренето на проби по този непрогледен метод, е безобразно и безотчетно “, добави той.

„ От АБВ ще предложим смяна в текста на Закона за изключителното състояние, тъй като сега Министерство на здравеопазването е задължено да закупува тези проби без социална поръчка на правилото на директно договаряне. Ние ще предложим смяна, като ще упоменем, в случай че не се ползва Закон за обществените поръчки, би трябвало да се ползва отчет на зам.-министър или основния държавен здравен контрольор с резолюция на министъра на опазването на здравето “, съобщи Стоименов.

„ Днес изпращаме заявление за достъп до социална информация, с цел да разберем какъв е броят на позитивните проби във втори цикъл на тестване от 15 до 30 ноември, с цел да имаме по-точна визия какво се случва сега в учебно заведение ", добави той.

„ От АБВ настояваме учениците от горните класове неотложно да се върнат в учебно заведение. Те момента могат да се върнат, в случай че имат зелен документ - в случай че са имунизирани или са тествани с антигенен или PCR тест за сметка на техните родители. Едно време се гледаше с неприятно око да се бърка по дупките на учениците. Днес явно това е обвързване, с цел да вървят на учебно заведение. Призоваваме с това да се спре и учениците от 5-и до 12-и клас да тръгнат неотложно на учебно заведение още от понеделник. Първоначално за тях да се употребяват тестванията на учениците от 1-ви до 4-ти клас и да се приключи тестването на дребните възпитаници, тъй като задачата не оправдава средствата. Ще предложим на новия здравен министър това тестване да се ползва, единствено когато имаме заболяемост над 750 на 100 000 души, тъй като учениците са тези, които най-вече страдат. Излиза, че ходенето на дискотека е присъствено, а онлайн образованието е наложително “, добави той.

По мотив изявление на Урсула фон дер Лайен, която е призовала Европейски Съюз да обмисли наложителна имунизация, Стоименов съобщи: „ Европейски Съюз няма право да споделя какво би трябвало да се случи във всяка една страна членка “.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР