София. От 15 април 2019 г. е разширена електронната система

...
София. От 15 април 2019 г. е разширена електронната система
Коментари Харесай

Първата регистрация с електронен подпис в Централния професионален регистър на строителя вече е факт

София. От 15 април 2019 година е разширена електронната система на Централния професионален указател на строителя (ЦПРС) към Камара на строителите в България и е въведен режим на работа с дипломиран електронен автограф (КЕП), който дава опция строителите, искащи да се впишат в ЦПРС или да употребяват обособените услуги, които предлага Регистърът, да го създадат напълно по електронен път. Това заяви доцент доктор инж. Георги Линков, ръководител на Комисията за воденето, поддържането и използването на ЦПРС по време на работна закуска, проведена от КСБ. Събитието се организира в постройката на браншовата организация. На него участваха ръководителят на Управителния съвет (УС) на КСБ инж. Илиян Терзиев, инж. Николай Николов, зам.-председател на УС на КСБ и ръководител на Областното посланичество на Камарата в Бургас, инж. Любомир Качамаков, член на ИБ и УС на КСБ, ръководител на Оперативна програма на КСБ – София, зам.-председател на FIEC, инж. Благой Козарев, член на ИБ и УС на КСБ и ръководител на секция „ Хидротехническо строителство, ВиК мрежи и уреди “, членовете на УС на КСБ Велико Желев, Любомир Пейновски, Руен Панчев, инж. Мирослав Мазнев, изп. шеф на КСБ, оповестиха от КСБ .
По време на работната закуска беше посочено, че нововъведената технология работи редом с настоящата до момента. „ Изборът за работа с един от двата режима е свободен. Вече е реалност и първата регистрация посредством разширената електронна система на Регистъра ”, заяви още доцент доктор инж. Георги Линков. Той акцентира, че към 25.04.2019 година в ЦПРС са вписани общо 5205 строители компании.
В началото на срещата с медиите инж. Илиян Терзиев показа настоящите тематики, по които Камарата работи, както и данни от Националния статистически институт за трендовете в строителството. По предварителни данни създадената продукция в бранш „ Строителство ” за 2018 година е на обща стойност 14 827 млн. лева, като по отношение на 2017 година се усилва с 10,2%. Произведената продукция по сегменти е, както следва -сградно строителство, което включва жилищно и нежилищно строителство, образува създадена продукция за 2018 година в размер на 8359 млн. лева, това е дял от 56,4% от общо създадената продукция в бранша за обсъждания интервал. Произведената продукция в сградното строителство нараства с 11,0% по отношение на 2017 година В инженерната инфраструктура създадената продукция за 2018 година възлиза на 6468 млн. лева и е с дял от 43,6% от общо създадената продукция в строителството. Спрямо 2017 година създадената продукция в инженерната инфраструктура нараства с 9,2%. „ Нашите планове са тези срещи да станат традиция и да се виждаме постоянно “, показа ръководителят на УС на КСБ. Той добави, че за Камарата е извънредно значимо да има непрекъсната връзка и да не остават без коментар тематиките, касаещи строителния отрасъл.
Изп. шеф на КСБ инж. Мирослав Мазнев приказва за активността на браншовата организация, обвързвана с промени в законодателството. По думите му усъвършенстването на нормативната уредба, касаеща бранш „ Строителство “, е една от предпочитаните цели на Камарата на строителите в България. „ За интервала 2018 - 2019 година активността на КСБ беше ориентирана към създаване на оферти за изменение и допълнение на настоящите нормативни актове, в това число Закона за устройство на територията (ЗУТ) и Закона за публични поръчки (ЗОП) “, сподели изп. шеф на Камарата. „ Ние имаме предпочитание да се вкарат ясни и точни правила, които да се съблюдават от всички “, съобщи инж. Мазнев. Той подчертава, че един от огромните триумфи на браншовата организация през тази година са постигнатите промени в член 14, алинея 2 от Закона за Камарата на строителите (ЗКС), според които единствено градежи на жилищни и вилни здания с ниско застрояване и градежи от допълващото застрояване, отвън тези от шеста категория, както и реконструкции, преустройства, съществени поправки и промяна предназначението на такива градежи с разгъната застроена повърхност до 100 кв. м могат да се извършват от строители, които не са вписани в ЦПРС. „ С признатите оферти на КСБ ще се подсигурява приемането на първокласен строителен артикул, защото вписаните в Регистъра строители би трябвало да дават отговор на всички законови условия, в това число да разполагат с изискващото се техническо съоръжение и нужния личен състав за техническо управление на градежите “, добави Мазнев.
Участниците в събитието се срещнаха и с опциите за цифровизация на строителния развой. Те бяха показани от инж. Любомир Качамаков. „ Новите технологии като BIM (Building Information Modeling) разрешават да се наблюдава във всеки един стадий напредъкът на плана и в процеса на работа да се открият грешките “, сподели той. По думите му това е метод за решение на проблемите с контрола и отговорността на всеки участник в строителния развой.
Темата за Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилните жилищни здания също беше измежду дискутираните. Инж. Николай Николов показа вижданията на строителния отрасъл по отношение на програмата, като акцентира, че КСБ упорства тя да продължи. „ За нас изгодите от програмата са забележими. Има потвърден стопански резултат “, акцентира той. В изявлението си инж. Николов съобщи, че програмата обезпечава претовареност на всички свързани със строителния развой, като проектанти, строители, механически контрол, производители на материали и снабдители.
„ Предстоят 190 поръчки по Оперативна стратегия „ Околна среда 2014 - 2020 “, като в бранша ще бъдат вложени общо 1,2 милиарда лева до края на програмния интервал. “, съобщи на собствен ред инж. Благой Козарев, който осведоми за провокациите пред осъществяването на „ ОПОС 2014 - 2020 “. Той изрази вяра, че всички планове ще бъдат осъществени, като акцентира, че следва доста работа в къси периоди.
Работната закуска продължи с информация по отношение на провокациите пред огромните инфраструктурни планове. Членът на УС на КСБ Велико Желев подчертава върху почналите планове с национално значение - Автомагистрала „ Хемус “, автомагистрала „ Струма “ в секторите „ Железница “ и „ Кресна “, Южната дъга на София, пътя Мездра – Ботевград и доста други. „ Това са значими освен за строителството обекти, само че и за нашата страна. Те ще генерират икономическото развиване на районите “, разясни той.
Темата за неналичието на фрагменти в строителния отрасъл също беше наранена. „ Огромен проблем за сектора е неналичието на квалифицирани фрагменти. Поради тази причина Камарата сътвори „ Строителна подготовка “ ЕАД “, сподели на собствен ред ръководителят на СД на сдружението Руен Панчев. По думите му главен предмет на активността на сдружението е организирането и провеждането на образователно-квалификационни образования на фрагментите, работещи в строителството, както и действия по реализирането на създадени тактики и политики на КСБ, свързани с професионалната подготовка на заетите в бранш „ Строителство ”.
Любомир Пейновски срещна представителите на медиите с активността на Камарата, ориентирана към търсене и потребление на опциите за финансиране на сектора посредством фондовете и финансовите принадлежности.
В края на срещата инж. Терзиев благодари на публицистите за взаимната работа и коректността и им пожела светли великденски празници.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР