София. От 13 май до днес се регистрира известна сеизмична

...
София. От 13 май до днес се регистрира известна сеизмична
Коментари Харесай

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ: Повече от седмица продължава земетръсна активност в района на Северозападен Пелопонес

София. От 13 май до през днешния ден се записва известна сеизмична интензивност в региона на Северозападен Пелопонес. За първите две денонощия Европейският център е оценил параметрите на 15 сеизмични събития в пелопонеското огнище. Шест от тях са с магнитуди 4.1-4.7 и оптималната епицентрална активност от V степен; последното се отнася за земетресения с магнитуд 4.4 и повече. Това оповестява за Агенция " Фокус " Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дълготраен началник на секция „ Сеизмология ” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН) .
Тук е належащо да се вметне, че при земетресението с магнитуд 4.7 в епицентъра са “пропуснати ” разтърсвания от VI степен (леки повреди в неподдържани остарели сгради). Днес, вторник, в 11:58 локално време се случи следващото, седмо, земетресение оценено с магнитуд 4.4. Отново V степен (масово чувство, рухване на предмети) е приписана на въздействието в епицентъра. Цялата серия от трусове е осъществена в земната кора – на дълбочини до 15 километра (км).
Епицентрите на трусовете от серията са в близката до сушата акватория на Йонийско море и в Северозападен Пелопонес. Те покриват област с размер към 35 км в направление север-юг и до 15 км изток-запад. Националният център в Атина локализира най-силните събития в серията на дистанции от самия епицентър до 12-26 км южно от градчето Андравида (под 5 хил.ж.) и в същото време на дистанции 13-19 км западно и до 31 км север-северозападно от град Пиргос (малко над 25 хил.ж.). Столицата е на към 220 км в източна посока – задоволително отдалечена, с цел да не бъде разтърсвана.
Едновременно с осъществяване на трусове от “пелопонеската ” серия, интензивността от земетресения към Закинтос – на към 30-60 км в западна до северозападна и югозападна посока – не се приключва. За обсъждания интервал на сеизмична активизация в Пелопонес, в региона на Закинтос са регистрирани 5 труса с магнитуд над 3.0, оптималният от които е 3.7. За съпоставяне, девет са пелопонеските земетресения с сходна мощ – най-силният измежду тях е с магнитуд 3.8 и е регистриран от хора и принадлежности нощес в 20:40 часá.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР