*** София От 11.00 ч. пред паметника на Незнайния воин

...
*** София От 11.00 ч. пред паметника на Незнайния воин
Коментари Харесай

Предстоящи събития в страната на 6 януари

*** София

От 11.00 ч. пред паметника на Незнайния боец на пл. „ Свети Александър Невски “ ще бъде отслужен обичайният Богоявленски водосвет на бойните флагове, флаговете и знамената-светини на Българската войска. В Ритуала ще взе участие президентът и висш главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Румен Радев. Ще участват министърът на защитата Красимир Каракачанов и началникът на защитата военачалник Андрей Боцев, висши военни, народни представители, представители на локалната власт, на военнопатриотичните съюзи, общественици и жители.

В 12.50 ч. от храм „ Св. преп. Наум Охридски “ в парк „ Езерото “ в ж. к. „ Дружба 1”ще тръгне литийно шествие до западния пристан на езерото, където от 13.00 часа ще бъде отслужен Велик Богоявленски водосвет, след който ще бъде изпълнен обичайният обред по избавяне на кръста от водата.

Oт 13.00 ч. пред бюст-паметника на Христо Ботев в Борисовата градина ще се организира тържествено честване във връзка 172-та годишнина от рождението на огромния български стихотворец, журналист, държавник и бунтовник. Слово ще произнесе доцент доктор Тодор Чобанов, заместник-кмет на Столична община.

*** Асеновград

От 08.30 ч. празничната стратегия за Йордановден ще стартира с литийно шествие от храмовете в града до „ Пешеходния мост”, където от 09.00 ч. ще бъде отслужен Велик Богоявленски водосвет, а 09.20 ч. ще се организира обред по избавяне на богоявленския кръста. За 09.30 ч. е планувано тържествено освещаване на бойните флагове на 4-ти Артилерийски полк, а от 09.45 ч. на площад „ Академик Николай Хайтов” ще се състои концерт с национална музика с присъединяване на оркестър „ Млади Тракийци”.

*** Ахелой

От 11.30 часа в храм „ Свето Възнесение Господне” ще бъде отслужена празнична Литургия във връзка Богоявление, а в 12.00 часа ще се състои литийно шествие от храма до плажа с ритуално мятане на кръста.

*** Белоградчик

От 08.30 часа в понеделник в църквата „ Свети Великомъченик Георги Победоносец” архиерейският наместник на Белоградчишка духовна околия свещеноиконом Рафаил ще отслужи Света литургия, а от 10.00 ч. - Велик Богоявленски водосвет. След водосвета искащите ще бъдат извозени до село Горен Чифлик, където в Асеновия вир на Стакевска река ще бъде хвърлен богоявленският кръст.

*** Белослав

От 09.00 часа в храм „ Св. Вмчк. Димитър Солунски” ще бъде отслужена Света Литургия в храм „ Св. Вмчк. Димитър Солунски”, от 10.00 часа бъде осъществен Велик богоявленски водосвет, а в 11.00 часа от храма ще тръгне литийно шествие до пристана на ферибота на южния бряг, където ще се организира обред по изваждане на кръста от водата.

*** Благоевград

От 11.00 ч. на площад „ Народни будители” представителни подразделения от състава на Бригадно командване - Благоевград ще отбележат 172-ата годишнина от рождението на Христо Ботев с обред по полагане на венци и цветя пред неговия монумент.

*** Бургас

От 08.30 часа в катедрален храм „ Св. св. Кирил и Методий “ програмата във връзка Богоявление в центъра на града ще стартира с празнична литургия. От 11.15 часа на площада пред църквата ще бъдат осветени бойните флагове, а за здравето на бойците от гарнизон Бургас ще бъде отслужен водосвет. В 11.30 часа от същото място към ул. „ Александровска “, ул. „ Ал. Богориди “ и Моста ще потегли литийно шествие за избавяне на Светия кръст. Самият обред с хвърлянето му в морските води от Сливенския митрополит Иоаникий е плануван за 12.00 часа. От 13.00 часа в Галерия „ Богориди “ тримата именици – художниците Йордан Маринов, Йордан Петров и Йордан Ангелов, ще открият общата си галерия „ Богоявление “. От 13.30 часа на новата лодкостоянка в квартал „ Крайморие “ за първи път ще бъде осъществен обред за избавяне на кръста, който ще бъде хвърлен от отец Стелиян Кунев.

От 11.00 часа пред паметника на Христо Ботев в Морската градина с присъединяване на военнослужещи от Военноморски сили ще се организира обред по полагане на венци и цветя във връзка 172-ата годишнина от рождението на поета-революционер.

От 12.30 часа при паметника на Христо Ботев в Приморския парк ще се организира церемониален обред за полагане на венци и цветя във връзка 172 години от рождението му.

*** Варна

От 08.30 часа в катедралния храм " Свето Успение Богородично " програмата за Богоявление ще стартира с литургия, от 10.00 часа на площад " Св. св. Кирил и Методий " пред църквата ще се организира военният обред „ Водосвет и благославяне на частите и бойните знамена”, в 10.30 часа от там ще се тръгне на шествие до паметника на Христо Ботев на Алеята на възрожденците, където от 10.50 часа ще бъде извършен боен обред с полагане на венци и цветя във връзка 172 години от рождението на революционера, а от 11.30 часа на Първа буна ще стартира Велик Богоявленски водосвет, който ще бъде последван от мятане на Христовия кръст във водите на морето.

От 09.00 часа в храм „ Св. Цар Борис I “ в регион „ Аспарухово “ ще бъде отслужена Света литургия, в 11.30 часа литийно шествие ще се насочи към кораба " Академик " (канал Море-езеро), а от 12.10 до 12.30 часа ще бъде отслужен водосвет с освещаване на всемирните води, след ще се организира обред по избавяне на кръста от водите на Черно море.

*** Велико Търново

От 09.00 ч. в катедралния храм „ Рождество на Св. Богородица” ще бъде отслужена литургия за Йордановден, след което ще се организира и церемониален богоявленски водосвет. В 10.30 ч. от катедралата ще тръгне литийно шествие до площад „ Цар Асен I”, в което ще се включи и кметът Даниел Панов. Пред крепостта Царевец ще бъдат осветени знамената на НВУ „ Васил Левски”, институции, организации и други В 11.00 ч. шествието ще се насочи към кв. „ Асенов”, с цел да доближи до Владишкия мост, където богоявленският кръст ще бъде пуснат във водите на р. Янтра.

От 16.30 ч. пред паметника на Христо Ботев в центъра на града ще бъде почетена с обред по поднасяне на венци и цветя 172-та годишнина от рождението на огромния български стихотворец и бунтовник. В ритуала ще вземат участие курсанти от Националния боен университет „ Васил Левски “.

*** Видин

От 07.30 часа в катедралния храм „ Св. вмчк Димитър Солунски “ ще стартира утринно свещенодействие, а от 09.00 часа Видинският митрополит Даниил ще отслужи Архиерейска Света Василиева. В 11.00 ч. от храма ще тръгне литийно шествие, което ще премине през площад „ Бдинци “ и Крайдунавския парк - до градския плаж при крепостта „ Баба Вида “. От 11.30 часа ще бъде отслужен церемониален Богоявленски водосвет на брега на река Дунав и ще се извърши обичайното мятане на Светия кръст във водите на реката.

*** Враца

От 10.30 ч., пред паметника на Христо Ботев ще стартира отбелязването на 172 години от рождението на поета-революционер с показване на къси биографични данни за великия българин. От 16.00 часа в Регионалния исторически музей ще се организира Ботева вечер с присъединяване на ученици на 7 учебни заведения от града, както и преподаватели по история. Началото на събитието е от 16:00 часа.

*** Горна Оряховица

От 10.30 часа пред паметника на Христо Ботев в града с поднасяне на венци и цветя ще бъде маркирана 172-ата годишнина от рождението на поета-революционер.

*** Гоце Делчев

От 07.00 часа в Катедралния храм „ Св. св. Кирил и Методий “ ще се организира свещенодействие за Богоявление. От 09.00 часа света Литургия ще бъде отслужена от Неврокопския митрополит Серафим. От 10.45 часа в храма ще се състои водосвет. От 11.15 часа ще стартира литийно шествие, което ще премине по улица „ Търговска “ към река Градска. За 11.30 часа са планувани втурване на кръста във водите на реката, освещаване на водните извори и знамената на офицерите и сержантите от запаса и запаса и на Гранично полицейско ръководство.

*** Казанлък

От 09.30 часа в храм „ Св. Пророк Илия “ ще бъде отслужена Света Божествена литургия и Велик водосвет във връзка Йордановден. В 10.30 часа от храма ще тръгне Литийно шествие към моста на Стара река, където ще от 11.00 часа ще се състои обред по мятане на Богоявленския кръст във водите на реката.

*** Калофер

От 07.00 часа в река Тунджа ще се организира ритуалното мъжко хоро във връзка Богоявление, което предшества хвърлянето на светия кръст във водата.

От 11.25 часа в музея на Христо Ботев вицепрезидентът Илияна Йотова ще сервира цветя пред бюста на поета и бунтовник и пред паметника на майка му Иванка Ботева във връзка 172-та годишнината от рождението на героя. От 11.50 часа на площад „ Христо Ботев “ вицепрезидентът ще произнесе слово. Илияна Йотова ще отдаде респект пред паметника на бащата на поета-революционер Ботьо Петков, след което дружно с шествието-поклонение ще се насочи към мемориалния комплекс „ Христо Ботев “.

От 11.30 часа с полагане на цветя пред паметника на майката на Христо Ботев – Иванка Ботева, ще стартира кулминационната точка на тържествената стратегия във връзка 172-та годишнина от рождението на поета-революционер. Предвидена е и декламация на стихотворението „ Майце си “. След това събитията ще продължат в Мемориалния комплекс „ Христо Ботев “, където ще се състои митинг-поклонение, а след изговаряне на слово за героя ще бъде положен Гирлянд на славата пред неговия монумент. На събитията ще участват вицепрезидентът Илияна Йотова, вицепремиерът Марияна Николова, заместник-министърът на образованието Таня Михайлова, както и регионалният шеф Дани Каназирева.

*** Карлово

От 08.00 часа в църквите „ Св. Николай “ и „ Св. Богородица “ ще бъде отслужена празнична Света литургия за Богоявление. От 09.15 часа на пл. „ Васил Левски “ ще се организира гала по освещаване на бойното знаме на 61-ва Стрямска механизирана бригада и знамената на военно-патриотични организации. От 09.30 часа ще стартира шествие от площада до Желязковия мост, където от 09.45 часа ще се състои и обред по мятане на богоявленския кръст.

От 09.15 часа на площад „ Васил Левски “ вицепрезидентът Илияна Йотова ще взе участие в провеждането на водосвет на бойното знаме на 61-ва Стрямска механизирана бригада. Тя ще участва и на ритуала по мятане на Богоявленския кръст.

*** Кърджали

От 09.00. ч. в двора на манастир „ Свети Йоан Предтеча “ ще се организира водосвет за благославяне на воинските флагове на Българската войска с присъединяване на генерал-майор Явор Матеев, пълководец на „ Съвместното командване на специфичните интервенции “. От 09.20 ч. ще бъде осъществено мятане на кръста в река Арда за възрастни, а от 09.30 ч. в басейн в двор на храма ще се организира същият обред за деца до 14 години.

От 09.00 часа ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева ще участва на тържествения Богоявленски обред в града. Празничното свещенодействие ще бъде управлявано от Пловдивския митрополит Николай, който ще благослови бойните флагове. Председателят на Народното събрание ще участва и на ритуала по изваждане на светия кръст от водите на река Арда.

От 09.15 часа на площад „ Васил Левски “ вицепрезидентът Илияна Йотова ще взе участие в провеждането на водосвет на бойното знаме на 61-ва Стрямска механизирана бригада. Тя ще участва и на ритуала по мятане на Богоявленския кръст.

*** Ловеч

От 09.00 ч. в новия катедрален храм „ Св. св. Кирил и Методий” в центъра на града отбелязването на огромния християнски празник Богоявление (Йордановден) ще стартира с Василиева света литургия, за 11.00 ч. Са планувани Великият водосвет и освещаването на воинските флагове на площада пред храма. Традиционното мятане на кръста в река Осъм ще се организира от 11.40 ч. от Богоявленския мост на площад „ Екзарх Йосиф I “ до Общината.

*** Пловдив

От 12.00 часа пред катедралния храм „ Успение Богородично “ ще се организира тържествена гала по освещаване на бойните флагове. От 12.30 часа пред Водната палата ще бъде отслужен Велик Богоявленски водосвет от митрополит Николай, а богоявленският кръст ще бъде хвърлен във водите на река Марица.

От 13.15 часа пред паметника на Христо Ботев в Цар Симеоновата градина ще бъде празнувана 172-та годишнина от рождението на поета-революционер. Ще бъдат положени венци и цветя. В ритуала, проведен от Общината, ще вземат участие представителни формирования от Пловдивския гарнизон – Военен духов оркестър, внушителен взвод и венценосци. Слово ще произнесе Стефан Шивачев – шеф на Регионалния исторически музей. В церемонията ще вземат участие също народни представители, кметът на Пловдив Здравко Димитров, регионалният шеф Дани Каназирева, общински съветници, Командването на Пловдивския гарнизон, представители на общинската администрация, на армията и на Българската православна черква.

*** Поморие

От 08.30 часа в храм „ Преображение Господне” ще бъде отслужена празнична света Литургия във връзка Богоявление. От 9.00 часа ще стартира празнична света Литургия в храм „ Свето Рождество Богородично”, а от 10.30 часа ще се организира литийно шествие от храма до бул. „ Яворов” и ритуално мятане на кръста на морската алея пред ритуалната зала. От 09.00 часа ще се състои празнична Литургия и в манастир „ Свети Георги”, в 11.00 часа ще потегли литийно шествие от манастира до ул. „ Морска”, където е планувано ритуално мятане на кръста.

*** Свищов

От 10.30 часа в местността „ Паметниците “ ще се организира обичайното скачане в река Дунав за богоявленския кръст.

*** Смолян

Oт 09.00 часа в храм „ Св. Висарион Смоленски” ще бъде отслужена света Литургия от архимандрит Висарион. От 10.30 часа пред храма архиерейският наместник на Смолянската духовна околия ще извърши Богоявленски водосвет и ще освети бойните флагове на 101-ви Алпийски полк. От 11.00 часа при peĸa Чepнa дo Cпopтнaтa зaлa eнopийcĸият cвeщeниĸ Гeopги Aтaнacoв щe oтcлyжи Бoгoявлeнcĸи вoдocвeт и щe xвъpли Kpъcтa зa здpaвe и зa ocвeщaвaнe нa цялaтa пpиpoдa.

От 12.30 часа пред паметника на Христо Ботев на площад „ Свобода” с празненство и поднасяне на венци ще бъдат маркирани 172 години от рождението му.

*** Стара Загора

От 11.00 ч. пред бюст-паметника на Христо Ботев в парк „ Митрополит Методий Кусев “ ще се организира церемониален общоградски обред с поднасяне на венци и цветя във връзка 172 години от рождението на поета-революционер Христо Ботев. От 11.20 часа ще премине пешеходен строй от военнослужещи с бойните флагове до Катедрален храм „ Св. Николай Мирликийски “, където от 11.40 часа в градинката северно от храма Старозагорският митрополит Киприан ще извърши Богоявленски водосвет на бойните флагове на всички формирования от Старозагорския гарнизон.

От 12.15 ч. на езерото в парк „ Йордан Капсамунов “ ще се състои богоявленски водосвет и мятане на Богоявленския кръст.

От 13.00 ч. на езерото на Старозагорски бани ще бъде отслужен Велик Богоявленски водосвет с обред по мятане на кръста.

*** Хасково

От 11.00 часа пред паметника на Христо Ботев в града с поднасяне на венци и цветя ще бъде маркирана 172-ата годишнина от рождението на поета-революционер.

От 19.00 часа в Драматичен спектакъл „ Иван Димов “ Общината провежда показване на спектакъла „ Ботев. Страната на убитите поети “ във връзка 172 години от рождението на поета и бунтовник Христо Ботев.

*** Шумен

От 11.00 часа пред постройката на Общината ще се състои обред по освещаване на бойните флагове и светини.

От 12.00 часа на язовир „ Шумен “ ще се организира обред по освещаване на водата и избавяне на Богоявленския кръст.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР