София. Осигуряването на достъпна, навременна и обективна информация, свободна от

...
София. Осигуряването на достъпна, навременна и обективна информация, свободна от
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев: Осигуряването на навременна и обективна информация е голямата мисия на информационните агенции

София. Осигуряването на налична, навременна и справедлива информация, свободна от цензура и автоцензура, е огромната задача на осведомителните организации. Това сподели президентът Румен Радев в словото си при откриването на Шестия международен конгрес на осведомителните организации, проведен от Българската телеграфна организация (БТА) и Световния съвет на осведомителните организации, оповестиха от прессекретариата на президента . По думите му форумът в София дава опция да бъдат сложени настоящите трендове, провокации и благоприятни условия пред осведомителните организации.
" Темата за бъдещето на новините в действителност е тематиката за бъдещето на човечеството, тъй като ние към този момент не можем да си представим нашето всекидневие без бурното развиване на технологиите и без все по-динамичния информативен поток, в който живеем, означи президентът. По думите му дигитализацията към този момент е трансформирала визиите за света, тъй като през днешния ден информацията е най-изобилната, само че и най-дефицитната стока - залива ни отвред, само че в това време постоянно изпитваме изострен недостиг от навременна, справедлива и достоверна информация. Този развой и наклонност ще се задълбочава ", означи Румен Радев.
" Дигитализацията и новите технологии предоставиха големи, немислими до неотдавна благоприятни условия на осведомителните организации и медиите, само че в това време ги изправиха пред големи провокации ", означи президентът. „ Бумът на обществените медии опустошава откритите логаритми за събиране, придобиване, обработка, разбор и разпространяване на информацията. Растящите финансови проблеми пред професионалните организации и медии водят до политически и стопански зависимости и до подкопаване на професионалните и етичните стандарти “, уточни президентът.
„ Днес истината постоянно се дави в море от подправени вести. Бързината взема превес над достоверността. Думите губят борбата с облика. Наемат се армии от полуграмотни тролове, с цел да се дискредитират хрумвания и персони. А разрушителният резултат на информацията може към този момент да бъде по-голям и от този на бомбите и ракетите “, уточни президентът. По думите му цифровите логаритми все по-често образуват нашата ценностна система, оформят от ден на ден моделите на публични връзки, форматират нашето схващане и мисловните и културни кодове на човечеството.
Румен Радев приветства решимостта на уредниците и всички участници във форума да търсят подходи към тези нови провокации, към бурното развиване на инфраструктурата, на медиите, към финансовите и икономически модели, върху които се градят новините, към съхранението и укрепването на професионалните и етични стандарти, към развиването на имунна система против подправените вести. " Това би трябвало да бъде ангажимент освен на публицистите и организациите, само че и на цялото общество, тъй като от това зависи и нашето бъдеще ", акцентира президентът. По думите му в свят на растящи политически и стопански зависимости даването и достъпът до справедлива информация е полезност, която свободните общества отстояват.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР