София. Осигуряването и поддръжката на адекватна инфраструктура и съпътстващите я

...
София. Осигуряването и поддръжката на адекватна инфраструктура и съпътстващите я
Коментари Харесай

Зам.-министър Малина Крумова: Развитието на публично-частното партньорство ще даде възможност за постигане на по-високо качество на инфраструктурата и публичните услуги в страната

София. Осигуряването и поддръжката на съответна инфраструктура и съпътстващите я услуги, било то в региона на водоснабдяването и канализацията или във връзка с пътищата, са енергоемки и изискващи висока степен на готовност действия. Това постанова да употребяваме всички благоприятни условия за привличане на финансов запас и експертиза. Постигането на успеваемост в тези два бранша е непроменяемо обвързвано с вероятностите за развиване на публично-частното партньорство у нас. Това съобщи заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Малина Крумова, която през днешния ден даде старта на втория ден от Международната практическа конференция на тематика „ Възможности и вероятности за развиване на публично-частното партньорство “, оповестиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие .
Форумът се провежда от Министерството на районното развиване и благоустройството и се организира на 19 и 20 септември в град София.
В събитието вземат участие представители на Business Advisory Board (BAB) към Икономическата комисия за Европа на Организация на обединените нации. Целта на конференцията е да се показа интернационалният опит в региона на публично-частното партньорство, както и да се обсъдят провокациите и опциите за по-широкото му приложение в подтекста на бъдещи капиталови процеси в България.
В изявлението си пред участниците заместник-министър Крумова означи преимуществата на публично-частното партньорство, което по своята същина е дълготрайно съдействие, създавано за реализиране на ускорено, по-качествено и дейно даване на обществени услуги посредством оптимално систематизиране на запаси, опасности и заплащане за страните. В основата на публично-частното партньорство стои привличането на частен капитал за публични изгоди, което форсира процеса на вложение и реализиране на мечтаните цели. То е обвързвано с дълготрайно обмисляне, преместване на рисковите фактори към по-подготвени сътрудници и опция за непосредствено потребление на уменията и експертизата на частния бранш, изясни заместник-министърът.
„ В същото време, публично-частното партньорство не обезпечава автоматизирано по-добра успеваемост “, посочи Крумова и добави, че успеваемостта изисква придобиването на умения, опит и положително ръководство на финансите. „ Не всяка форма на ПЧП е универсална и работи при всички условия, по тази причина е значимо да се организират сходни конгреси, които да дават естрада на интернационалния опит в региона и опция да бъдат разбрани методите тези процеси да бъдат ръководени по-добре “, сподели още районният заместник-министър.
Постигането на по-качествени услуги за обществото във ВиК бранша и пътната инфраструктура, където има сериозен финансов дефицит, изисква основни финансови инвестиции в идващите години, които могат да се осъществят посредством публично-частното партньорство, безапелационна бе Крумова.
Във втория ден на събитието се включиха още и представители на Националното съдружие на общините в Република България, Столична община, Българска асоциация по водите, университети в страната и други заинтригувани организации и страни.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР