София. Осигурени са средства за функционирането на Националния институт по

...
София. Осигурени са средства за функционирането на Националния институт по
Коментари Харесай

Осигурени са средства за функционирането на НИМХ, няма разлика в дейността на Института след изваждането му от БАН

София. Осигурени са средства за действието на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Това разгласи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който се срещна с новото управление на института. От първи януари 2019 година Национален институт по метеорология и хидрология е към този момент към Министерството на образованието и науката. По думите на министъра институтът продължава да работи в целия си размер от действия. Красимир Вълчев напомни, че институтът прави денонощни наблюдения и проучвания и това допуска да бъдат обезпечени средства от страна на страната за тази активност. Той добави, че е налице по-добро финансиране на бюджета за тази година и се надява това да продължи и в идващите години и да се почувства от работещите в института. Над 700 са работещите в института и единствено 12 от тях са останали към Българска академия на науките. „ Институтът има опция за пълноценно действие. Няма разлика в активността му от 31 декември 2018 година и 1 януари тази година ", разяснява министърът пред публицисти след срещата. Министър Вълчев сподели още, че единствените неизяснени въпроси при отделянето на Национален институт по метеорология и хидрология от Българска академия на науките са свързани с няколко парцела или елементи от парцели. Според министъра до идната седмица ще се реализира решение и в тази посока. Има заведено дело за една постройка, за която би трябвало да се посочи по какъв начин ще се употребява, от кого, и дали ще се разделя. Създадена е междуведомствена работна група с представители на Национален институт по метеорология и хидрология и Българска академия на науките, която би трябвало да обясни противоречивите въпроси.
Директорът на Национален институт по метеорология и хидрология проф. Пламен Нинов поздрави сътрудниците при първото събиране отвън структурата на Българска академия на науките. Той съобщи, че са имали проблеми само с управлението на Българска академия на науките, а с институтите на Академията работят както до момента.
Бившият шеф на Национален институт по метеорология и хидрология проф. Христомир Брънзов изясни, че Национален институт по метеорология и хидрология продължава с всичките си научни планове, които е правил до момента. Същевременно са заложени нови, които започват тази година. „ Това, което е ново, е настоящата тематика за замърсяване на въздуха, защото знаете, че има една полемика кой е главният източник на замърсяване – превоза или битовото горене, има способи и благоприятни условия, с които могат да се дефинират еднопосочно кой от двата източника е предпочитан. Проектите би трябвало да започват при започване на тази година. Те са по самодейност на Столична община с поддръжката на Министерството на образованието и науката и са заложени още предходната година “, добави той и посочи, че най-вероятно първите резултати ще са подготвени след една година. Директорът на Национален институт по метеорология и хидрология проф. Пламен Нинов посочи, че се чака и още един план, който е взаимен с Министерството на вътрешните работи - с водещ сътрудник Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “. „ Нашето присъединяване е обвързвано с рационализиране на предупредителните ни системи за наводняване. Очакваме при започване на тази година да бъде подписан и подобен план. Ние имаме построени системи за предизвестие при наводняване, които ще бъдат ъпгрейднати в границите на този план “, сподели проф. Нинов.
Теодора ПАТРОНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР