София осъмна в море от мъгла и мръсен въздух, като

...
София осъмна в море от мъгла и мръсен въздух, като
Коментари Харесай

София осъмна в море от мъгла и мръсен мъздух

София осъмна в море от мъгла и замърсен въздух, като гледката от Копитото най-точно демонстрира какво дишат софиянци, съобщи БГНЕС.
В столицата е в действие жълт код за рисково време за мъгли. Синоптиците поучават водачите да бъдат по-внимателни поради понижената видимост на пътя.
За да се употребява повече градският превоз като мярка в битката със замърсяването на въздуха, от Столична община отварят безвъзмездни буферни паркинги. Местната администрация има подготвеност при среднодневни превишения на фини прахови частици над 200 микрограма на пространствен метър да вкарат " зелен билет ", само че към този момент стойностите на праховите частици във въздуха не са задоволителни за въвеждането на билет за левче за цялата градска мрежа.
Традиционно превишаването на частиците във въздуха се случва в столичните региони " Младост ", " Надежда ", " Павлово " и " Хиподрума ", само че и в " Красна поляна " и " Овча купел " поради близостта им до кв. " Факултета ".
Вчера кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че група народни представители от ГЕРБ през днешния ден ще внесат в деловодството на Народното събрание искане за законови промени, които да постановат строги наказания - санкция и ефикасни присъди - на всеки, който нерегламентирано гори боклуци.
От Национален институт по метеорология и хидрология пък настояват, че от през вчерашния ден насам близо два пъти е намаляло замърсяването на въздуха:
„ От през вчерашния ден вечерта два пъти е спаднало замърсяването на въздуха в София. Очакваме през днешния ден да стартира развой на ликвидиране. Надявам се на следващия ден, с помощта напразно и лек дъжд следобяд, да се поизчисти малко градът “, съобщи пред БНР проф. Христомир Брънзов – шеф на Националния институт по метеорология и хидрология.
„ Разчитаме първо на природата – природата е тази, която се самоочиства. Тя основава този капак и тя е тази, която го подвига. Ние би трябвало да разберем, че природата е доста по-силна от нас и да се приспособяваме към нея, а не да се мъчим да се борим с нея “, акцентира той.
За да се тръгне към търсене на решение на казуса с мръсния въздух, първо би трябвало да се знаят източниците, означи проф. Брънзов и добави:
„ Това, което постоянно ще замърсява града, са неговите лични източници на прахуляк – строителството, триенето на гумите в асфалта, почвената ерозия. Колкото и да се мие градът, не може да бъде почистен. Винаги ще има този източник на прахуляк. Точно този прахуляк, който стои в града, подвига се, смъква се – той има доста съществено въздействие върху замърсяването на града. Разбира се, колите и битовото горене също. Има още един източник – това е външният източник на прахуляк за града “.

По думите му по-честото миене на улиците ще понижи източниците на прахуляк в града, само че би трябвало да се работи за всеки от източниците на замърсяване.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР