София. Операцията на първия от двамата пациенти с изклчително сложни

...
София. Операцията на първия от двамата пациенти с изклчително сложни
Коментари Харесай

Операцията на първия пациент с изключително сложни и комплексни аневризми в мозъка в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ приключи успешно

София. Операцията на първия от двамата пациенти с изклчително комплицирани и сложни аневризми в мозъка, които проф. Ханс Хенкес и доцент Станимир Сираков трябваше да третират през днешния ден, завърши сполучливо. Това оповестиха от пресцентъра на УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “.

Тя е траяла час и половина, много по-кратко от предстоящото, като след нея мъжът се е събудил обикновено, без забележим неврологичен недостиг. „ Следващите 24 часа са доста значими. Ако до на следващия ден наобяд няма някакво затруднение, ще можем да кажем на околните „ Вашият човек е късметлия! “. Това изясни след интервенцията доцент Станимир Сираков, шеф на Референтния център по мозъчно-съдови болести в УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “.

Българските лекари са успяли сами да третират пациента, само че под вещото управление на именития професор, който е едно от трите огромни имена в Европа в тази област. „ Въпреки че чисто механически проф. Хенкес не взе присъединяване в интервенцията, за нас това, че беше до нас от самото начало и даваше препоръки във всеки един стадий беше скъпо “, описа доцент Сираков, който е единственият сертифициран неврорентгенолог в България.

По време на интервенцията на пациента е подложен последно потомство flow diverter стент със особено покритие, което редуцира до най-малко риска от по-късни тромбози и задръстване на стента. Оказва се, че екипът на УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “ е един от първите в света, който употребява това доста ново произведение. А хубавото за пациента, като се изключи че получи втори късмет за живот, е, че цялата процедура е безвъзмездна. Това е станало с дребна „ помощ “ от проф. Хенкес, който е донесъл със себе си част от консумативите, които не се покриват от НЗОК. Освен това немският професор е отказал и полагащия му се хонорар за присъединяване в двете интервенции. С помощта на спонсорство, обезпечено от производителя на здравното произведение, болничното заведение е платила единствено пътните разноски на немския топ експерт.

Припомняме, че първият пациент, който беше третиран през днешния ден, е мъж на 38 години с доста комплицирана и сложна аневризма на артерия вазиларис. Диагнозата е сложена откакто младият мъж получава пристъп и е ориентиран към УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “. На направения ЯМР лекарите виждат, че става дума за доста рискова интервенция (над 20-30 % възможност да загине) и го поучават да потърси помощ в чужбина, при по-опитен експерт. За благополучие по-опитният експерт идва в България и по този метод му икономисва резходите и напрежението от лекуването зад граница. Въпреки заплахата, която крие интервенцията, тя беше неизбежна, защото аневризмата е от тези, при които има доста огромен риск от изкървяване. Ако това се беше случило, мъжът или щеше да загине на място, или щеше да остане тежък неработоспособен.

Вторият пациент за през днешния ден е жена, на 62 година, с доста комплицирана, огледална аневризма в мозъка. Част от нея към този момент е третирана от екипа на доцент Сираков. Предстои през днешния ден да бъде обработена и другата част, с което дамата дефинитивно ще бъде излекувана.

Кой е проф. Ханс Хенкес?
Проф. Ханс Хенкес е един от пионерите в интервенционалната неврорентгенология. Той е Медицински шеф на най-голямата Клиника по неврорентгенология в Германия, която се намира в Щутгарт. Клиниката е профилирана в диагностиката и лекуването на мозъчно-съдови болести и приема пациенти от целия свят. Над 1200 интервенции на извънредно комплицирани мозъчни аневризми се вършат там годишно. (За съпоставяне техният брой в България е под 300). Проф. Хенкес е един от водещите трима експерти по интервенционална неврорентгенология в света, с над 500 изявления в научни списания. Заедно с проф. Монайе и проф. Шапо, той е един от тримата титуловани и най-големи имена в тази област. Той към този момент един път гостува в България през август 2019 година, когато, още веднъж взаимно с доцент Станимир Сираков, третира двама български пациенти. Проф. Монайе също е бил посетител на УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “ и дружно с доцент Сираков оперира две български деца с доста комплицирани артериовенозни малформации.

За доцент Станимир Сираков
Доц. Станимир Сираков е ръководител на Българското сдружение по интервенционална рентгенология, началник на бранш „ Интервенционална рентгенология “ в отделението по образна диагностика в УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “ – София и доцент в Катедрата по образна диагностика на МУ-София. Специализирал е при водещи имена на европейската интервенционална рентгенология като проф. П. Боснякович – Сърбия, проф. Ж. Море – Франция и проф. Ш. Монайе – Франция. Той е единственият българин с европейска тапия по неврорентгенология, която се присъжда от новосформирания Борд по невроинтервенции. Българският доктор е един от общо 36 експерти от целия свят, които са удостоени с този документ.

Какво съставлява мозъчната аневризма?
Мозъчната аневризма съставлява балоноподобно уголемение на някоя от артериите в мозъка. Най-често тя бива откривана когато се спука, причинявайки кръвоизлив в мозъка или тясното пространство към мозъка. Това кървене води до хеморагичен инсулт, мозъчни увреждания и гибел. Мозъчните аневризми могат да зародят при хора от всички възрасти, само че най-често се откриват във възрастовата група 30-60 години. При дамите рискът да се получи мозъчна аневризма е по-голям от мъжете, като съотношението е 3:2,1. Статистиката сочи, че в случай че не бъдат третирани, половината от пациентите умират, а другата половина остават инвалиди. В България годишно се откриват към 250-300 аневризми. 211 пациенти с такава диагноза са били лекувани в Референтния център по мозъчно-съдови болести на УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “ през 2019 година. От началото на 2021 година до в този момент са третирани 190 аневризми и 20 артерио-венозни малформации.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР