София. Омбудсманът Мая Манолова ще стартира кампания за премахване на

...
София. Омбудсманът Мая Манолова ще стартира кампания за премахване на
Коментари Харесай

Омбудсманът Мая Манолова ще започне кампания срещу ДДС при дарението на книги

София. Омбудсманът Мая Манолова ще започва акция за унищожаване на Данък добавена стойност върху дарението на книги. Това разгласи тя в Деня на българската култура и просвета и на славянската книжовност, оповестиха от пресофиса на омбудсмана .
„ Мисля, че няма по-подходящ ден от през днешния ден и в навечерието на 1 юни – Деня на детето, да стартираме дружно идея, отдадена на книгата – най-силното и най-могъщо оръжие против пълзящата сянка на бездуховието и несвободата “, написа тя във фейсбук профила си.
Манолова изяснява, че е била сезирана от български издатели, които, по техните думи, „ от дълго време слагат този значим въпрос, само че срещат единствено тишина. И равнодушие “.
„ Става дума за скандалния факт, че всички издатели заплащат налог Данък добавена стойност върху даренията, които вършат на българските библиотеки – районни, градски, селски, учебни, читалищни, ведомствени и прочие “, прецизира Мая Манолова. Тя добавя, че депозитните екземпляри, които издателите са длъжни да дават на библиотеките по закон, също се таксуват с налог.
„ Нямам пояснение, за какво дарението на книги се санкционира с налог. Тази неправда би трябвало да бъде поправена. Сигурна съм, че успеем ли в тази идея, издателите ще дават неведнъж по-големи дарения на библиотеките, учебните заведения, читалищата… Успяхме с ДДС-то при дарените храни, в този момент е време то да падне и за дарението на книги. Защото хлябът е значим, само че надалеч не е всичко “, приключва Мая Манолова.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР