София. Омбудсманът Мая Манолова изпрати препоръка до премиера Бойко Борисов

...
София. Омбудсманът Мая Манолова изпрати препоръка до премиера Бойко Борисов
Коментари Харесай

Омбудсманът Мая Манолова отправя препоръка до премиера и председателя на НС заради напрежението по повод националните политики за закрила на децата

София. Омбудсманът Мая Манолова изпрати рекомендация до премиера Бойко Борисов и ръководителя на Народно събрание Цвета Караянчева поради публичното напрежение във връзка националните политики за протекция на децата. Това оповестиха от пресцентъра на омбудсмана .
„ Като омбудсман и изразител на публичния интерес Ви предлагам да бъде проведен общ спор, на който да бъдат поканени инициативните комитети на протестиращите от всички градове от страната, както и представители на организации, водещи митингите, да бъдат изслушани техните позиции, причини и страхове, да бъде осъществен разбор на законовите разпореждания, които предстоят да влязат в действие от 1 януари 2020 година “, написа Манолова в рекомендацията си.
Тя упорства виновните институции да се срещнат с съответните претенции на представителите на тези организации и да им бъде дадена опцията да изложат своите причини.
„ Да бъде потърсена открита връзка и взаимна работа с протестиращите родители “, предлага още Манолова.
Според нея единствено в открит разговор и посредством народен публичен спор може да се реализира национално единство по най-важния български приоритет – сегашното и бъдещото развиване на децата ни.
„ Дебатът за полезностите и за децата ни е спор за бъдещето ни, който би трябвало да стартира неотложно и в този спор би трябвало да бъде чут гласът на всеки български жител “, приключва омбудсманът.
Манолова е обезпокоена от опълчването на родители против родители и формиращите се настройки, които насаждат страхове и ненавист в обществото.
По този мотив през вчерашния ден, 2 септември 2019 година, омбудсманът се срещна с жители, които показаха терзанията си, че с преходните и заключителните разпореждания на Закона на обществените услуги /ЗСУ/ се правят промени в редица закони, които се отнасят до правата на децата.
В отговор на множеството постъпили тъжби от наставнически организации Манолова сътвори работна група, която има задачата да разиска постъпилите в институцията от родители оферти за промени на съответни текстове, които съгласно тях опонират на фамилните полезности и да изготви законодателни оферти за изменение на преходните и заключителните разпореждания на ЗСУ.
В рамките на Консултативния парламентарен съвет към омбудсмана ще бъдат прегледани и оферти на жителите за противоконституционност на оспорването от тях законови разпореждания.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР