София. Около 250 деца има тук на площад Света Неделя“,

...
София. Около 250 деца има тук на площад Света Неделя“,
Коментари Харесай

Омбудсманът Мая Манолова: Около 250 деца ще боядисат 1 000 яйца на площад „Света Неделя“

София. Около 250 деца има тук на площад „ Света Неделя “, които ще боядисат 1 000 яйца на Велики четвъртък, както е съгласно християнската традиция. Това сподели пред публицисти омбудсманът Мая Манолова по време на проведеното боядисване на 1 000 великденски яйца, в което са поканени над 200 деца от 4 столични детски градини и 8 учебни заведения, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “ . „ Инициативата е част от акцията „ Великден за всеки. Дари празник на баба и дядо “. Идеята е децата да се научат да имат вяра в положителното и дружно да вършат положително, тъй като това е християнството “, означи Манолова. Тя разясни, че яйцата, които ще боядисат тук, дружно с децата, ще бъдат занесени в обществената кухня в двора на църквата „ Св. Св. Кирил и Методий “, където от Коледа до Великден, институцията на омбудсмана, дружно с техните сътрудници хранят сред 500 и 700 души. „ Това са обществено слаби хора, които са изпаднали в неволя. Това са най-вече възрастни хора. Така децата ще дадат знак, че добротата, съпричастността и любовта са част от нашето всекидневие. Важно е да възпитаваме децата си точно по този метод, да вършат положително, да имат вяра в положителното, да бъдат дружно, да се усещат от една общественост, да почитат и да обичат възрастните хора. Да са подготвени да подадат ръка на човек, който е в неволя “, сподели омбудсманът. Мая Манолова уточни, че всичко това се случва с помощта на учителите, възпитателите, както и на силата и напъните на доброволците от акцията „ Великден за всеки “.
„ От Коледа до Великден подобен план, като обществената кухня, може да бъде и дълготраен. Наистина доста костваше и на нас, и на нашите сътрудници, само че си струваше, тъй като с изключение на топъл обяд, хората получиха и топлота, отношение, добра дума, топло пространство, място за обществени контакти, където да поддържат връзка, тъй като то е не по-малко значимо от храната “, акцентира Манолова.
По думите й концепцията е този обществен план със обществената кухня да бъде удължен. „ В него в действителност няма една стотинка връчени пари, всичко е непринуден труд и доброволни средства. Показахме, че може да се случи и щом можем да го вършим четири месеца в центъра на София за 700 души, може да опитаме да го вършим и в другите квартали на София и в градовете на България, където има запалянковци и хора, които са подготвени да вършат положително и да отделят от времето си и от средствата си с цел да оказват помощ “, сподели още тя.
Събитието е част от Националната акция „ Великден за всеки – подари празник на баба и дядо “, която се провежда от омбудсмана за четвърта поредна година в поддръжка на българските пенсионери. Боите, с които ще се изпишат яйцата, са подаяние за идеята „ Спаси икона “, посредством която малчугани от неделните учебни заведения оказват помощ на свои онкоболни връстници.
В 11.30 часа от храм „ Св. Неделя “ с благословението на белоградчишкия свещеник Поликарп ще потегли литийно шествие, водено от свещенослужители на Софийската епархия, в което учениците ще отнесат шарените яйца в обществената кухня в двора на столичния храм „ Св. Св. Кирил и Методий “ на ул. „ Георг Вашингтон “ № 47.
Там великденските яйца ще бъдат раздадени на обществено слабите и възрастни хора. Социалната кухня, инициирана от институцията на омбудсмана, започва на 17 декември 2018 година с благословението на Негово Светейшество патриарх Неофит и с поддръжката на БЧК, БАБХ, огромните търговски вериги, разнообразни донори, производители и доста доброволци. Всеки работен ден в нея се хранят безплатно с топъл обяд сред 500 и 1 000 души.
Ирина ИВАНОВА

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР