София. Очакваме дейностите по преобразуването на картата на възстановената собственост

...
София. Очакваме дейностите по преобразуването на картата на възстановената собственост
Коментари Харесай

Заместник-министър Валентин Йовев: 96% от площта на страната ще бъде покрита с кадастрална карта през 2019 г.

София. Очакваме дейностите по преобразуването на картата на възобновената благосъстоятелност в кадастрални карти да приключат през 2019 година, с което 96% от площта на страната ще бъде покрита с кадастрална карта, като ще остане за дотъкмяване урбанизираната територия на някои дребни обитаеми места. Това сподели заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Валентин Йовев при откриването на Седмата Международна конференция по картография и Географска информационна система, оповестиха от пресцентъра на министерството .
По думите му обгръщането с кадастрална карта на забележителна част от територията на страната е значима причина за основаването на сигурен и резистентен във времето заможен указател. Изработването на профилирани карти в най-различни капиталови сфери, като надграждаща информация на кадастралната карта, е активност, която следва да се извърши в идващите 4-5 години и тя е нужна за планирането на другите типове зони и капиталови планове.
Използването на картографията и Географска информационна система технологиите ще допринесат за решаването на редица проблеми в сферите на екологията, стопанската система, районното развиване, ранното предизвестие и ръководство при бедствия, разяснява още той.
Йовев обърна внимание на нуждата от изработването на нова едромащабна цифрова топографска карта за мащаб 1:5000.
Предстои Министерството на районното развиване и благоустройството, посредством Агенцията по геодезия, картография и кадастър, да поеме отговорностите по реализиране на държавната политика в региона на инфраструктурата за пространствена информация по Закона за достъп до пространствени данни, според Директива INSPIRE, като по нея организацията става „ Национален координационен орган “ и „ Национален орган за контакт с Европейската комисия “.
Чрез използването на директивата се чака реализиране на оперативна съгласуемост и хармонизация на масивите от пространствени данни, като ще бъде обезпечен безконтролен и безграничен продан на пространствени данни и услуги сред органите на обществена власт, заключи районният заместник-министър.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР