София. Очаква се през юни да започнат преговорите с Македония

...
София. Очаква се през юни да започнат преговорите с Македония
Коментари Харесай

Очаква се през юни да започнат преговорите с Македония и Албания за присъединяването им към ЕС

София. Очаква се през юни да стартират договарянията с Македония и Албания за присъединението им към Европейски Съюз. Това стана ясно от думите на външния министър Екатерина Захариева след неофициалната среща на министрите на външните работи („ Гимних “). „ Много се надявам през юни да стартират договаряния със Скопие и Тирана за присъединение към Европейски Съюз “, съобщи Захариева. Върховният представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини също посочи, че персоналното ѝ предпочитание е до юни да стартират договарянията за присъединение на Западните Балкани към Европейски Съюз.
По тематиката за името на Македония Екатерина Захариева уточни, че вижда политическа воля за намиране на трайно решение и от двете държавни управления. „ От изявленията на двамата по време на съвета съм обнадеждена от това, че е допустимо в обозримо бъдеще този продължаващ доста дълго въпрос да откри решението си “, разяснява тя. За разговора сред Атина и Скопие Федерика Могерини уточни: „ Смятам, че тези двустранни въпроси са доста деликатни и е значимо публичното мнение от двете страни “. Тя изрази вяра скоро да се стигне до позитивни резултати в този разговор. Македонският външен министър Никола Димитров съобщи, че в идващите дни се чака гръцкият министър Никос Коцияс да му съобщи предлагането си за името на Македония.
По мотив връзките сред Белград и Прищина Екатерина Захариева изясни, че разговорът сред двете страни е доста значим. „ Идеята на европейската вероятност е да внесе непоклатимост в страните от Западните Балкани. Държавите членки не биха желали да внесат в Европейски Съюз нерешени двустранни въпроси и проблеми “, разяснява тя и посочи, че такива проблеми би трябвало да бъдат решени преди участието в Европейски Съюз. Според Федерика Могерини е реалистично до края на 2019 година да се реализиран резултати в разговора сред Сърбия и Косово. „ Виждам доста ясна воля и решителност от страна и на двамата президенти “, уточни тя.
Преди неофициалната среща на външните министри Никола Димитров уточни, че се прави всичко допустимо през юни да има решение за дата за започване на договаряния за присъединението на Македония към Европейски Съюз. „ Правим всичко допустимо да убедим и Гърция да бъде част от консенсуса за Македония през юни “, съобщи той. Белгийският външен министър Дидие Рейндерс изрази увереност, че бъдещето на страните от Западните Балкани е в Европейски Съюз. „ Идеята е да имаме по-добро районно съдействие. Важното е да се движим напред и да сме на една и съща „ вълна “, разяснява министър Рейндерс. Външният министър на Албания Дитмир Бушати дефинира Стратегията за разширението на Европейски Съюз към Западните Балкани като добра крачка в вярната посока.
Люба АЛЕКСИЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР