София. Общи нивелачни линии вече свързват България и Република Северна

...
София. Общи нивелачни линии вече свързват България и Република Северна
Коментари Харесай

МРРБ: България и Северна Македония вече са с единна нивелачна мрежа

София. Общи нивелачни линии към този момент свързват България и Република Северна Македония. Те са осъществени по взаимен план на Агенцията по геодезия, картография и кадастър и Агенцията по кадастъра на недвижимите парцели на Република Северна Македония. Той бе изпълнен за по-малко от година в следствие от Меморандума за съдействие в региона на главните геодезически действия, картографията и кадастъра на недвижимите парцели, геоинформатиката и инфраструктурата за пространствени данни, подписан през 2018 година в Струмица. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ).
По плана е обезпечена съгласуваност на двете страни по 3 гранични връзки: Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Гюешево - Деве Баир “; Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Станке Лисичково “ - Делчево; Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Златарево “- Ново Село. Изпълнението му бе регистрирано на двустранна среща в Агенцията по геодезия, картография и кадастър в София. В нея участваха заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Валентин Йовев, изпълнителният шеф на АГКК инж. Виолета Коритарова и основният секретар на организацията инж. Весела Тодорова. От Република Северна Македония участваха инж. Борис Тунджев – шеф на Агенцията по кадастъра на недвижимите парцели, инж. Саша Димески – държавен консултант в АКНИ, и проф. Златко Србиноски от Геодезическия факултет в Скопие.
Нивелачната мрежа съставлява цялост от точки, материализирани посредством репери, върху които се правят измервания за установяване на височини. Данните се употребяват в практиката на геодезията, геодинамиката, геофизиката, океанологията, хидрологията и други области, свързани с височинни избрания и имат директно отношение към капиталовите планове. Нивелачните репери от държавните нивелачни мрежи I и II клас са включени в Обединената европейска нивелачна мрежа (UELN). Височинната система е главен детайл от Българската геодезическа система 2005, която се преизмерва от време на време за интервал не по-дълъг от 20 - 25 години.
„ Работата на Агенцията по геодезия, картография и кадастър и на геодезистите не постоянно е забележима за хората и постоянно остава незабелязана, само че нашите действия имат директно отношение към всички области на стопанската система “, означи заместник-министър Валентин Йовев. Той разяснява, че по този начин се дава опция за потребление на единна височинна основа при осъществяване на двустранни планове по разнообразни стратегии, в това число и за трансгранично съдействие. Според инж. Йовев по този начин ще се подкрепи развиването на инфраструктурата, капиталовите планове и цялото икономическо развиване на страните.
Инж. Тунджев дефинира плана като извънредно значим за Република Северна Македония, защото основава нужната причина за привързване на македонската Държавна нивелачна мрежа към Обединената европейска нивелачна мрежа.
Проектът реализира сполучливо освен работните си цели, само че построи и обединен работещ екип от специалисти на двете страни, което безспорно е причина за ползотворно идно съдействие по други двустранни планове, свързани с стопанската система, инфраструктурата, капиталовото планиране, науката и защитата, трансгранично съдействие, значими и за двете страни, акцентира инж. Коритарова.
В рамките на срещата бе обърнато внимание и на изключителното съдействие на органите на Гранична полиция на двете страни и на Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „ Васил Левски “- Благоевград.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР