София. Обилни валежи и гръмотевични бури обхванаха почти цялата страна.

...
София. Обилни валежи и гръмотевични бури обхванаха почти цялата страна.
Коментари Харесай

Обилни валежи, градушки и бури в цялата страна

София. Обилни превалявания и гръмотевични стихии обгърнаха съвсем цялата страна. Най-много са преваляванията, паднали в регионите на Кнежа и Плевен. Лошите метеорологични условия провокираха местни повреди и проблеми с електрозахранването в Плевенска, Врачанска, Русенска и Софийска области. Най-голямо количество превалявания за последните 12 часа (09.00 до 21.00 часа в понеделник) е регистрирано в Плевен - 76 л/кв. м. В Русе падналото количество е 67 л/кв. м. Във Видин са регистрирани - 54 л/кв. м, Свищов - 41 л/кв. м, Ново село – 35 л/кв. м, Шумен – 38 л/кв. м, Кнежа – 34 л/кв. м, Силистра – 32 л/кв. м, София – 19 л/кв. м.
Предупреждение за гръмотевични стихии и значителни превалявания е в действие за 16 области в страната за 4 юли. В 12 области е разгласен оранжев код за гръмотевична интензивност и значителни дъждове – Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Добрич, Шумен, Варна, Бургас, Сливен и Ямбол. В 4 области е в действие жълт код за гръмотевична интензивност и значителни превалявания – Плевен, Ловеч, Стара Загора и Хасково.
Пороят в столицата образува наводнения на две кръстовища - сред бул. „ Вардар “ и „ Възкресение “ и сред ул. „ Кукуш “ и „ Сливница “. Екипи на Дирекция „ Аварийна помощ и предварителна защита “ към Столична община се включиха в отводняването им. Образуваха се и местни наводнения, поради невъзможността на отводнителните шахти да поемат количеството вода. Във всички региони на Столична община има дежурни, които наблюдават ситуацията. Нивата на речните корита, които се следят, са в норма.
В община Самоков беше оповестено бедствено състояние. Кметът на Самоков Владимир Георгиев изясни, че ситуацията е много тежка. По думите му всички улици са се трансформирали в реки от 60-70 см. вода. „ Целият водосбор от планината минава през града, пълнят се къщи и административни здания.
В Плевенска област бе оповестено отчасти бедствено състояние, поради положението на бент. „ Николаево 5 “. При продължителни и значителни превалявания язовирът става сериозен поради дига, която е почнала да просмуква вода. Частичното бедствено състояние е оповестено на територията на селата Николаево, Горталово, Къртожабене, Дисевица и Търнене от 15.30 ч. на 03 юли със заповед на кмета Георг Спартански. Със заповедта беше въведен в осъществяване Общинският проект за отбрана на популацията на територията на Община Плевен в частта „ Наводнение ”. С нея се вкарва в осъществяване и Аварийният проект на язовир „ Николаево 5 ” и краткотрайно извеждане на лицата, живущи или пребиваващи в мотел „ Тенекиен хан ”, както и в къщата, намираща се в разливната зона на язовира. Затворен е за придвижване за всички моторни транспортни средства пътят Плевен - Ловеч заради срутване на огромно количество земна маса. На територията на региона няма бедстващи хора. Няма излезли от коритата реки. Тежка беше обстановката в Долна Митрополия, където е имало мощен проливен дъжд и наводнения. Сериозни вреди са нанесени в региона на община Левски. Градушка с размер на орех е потрошила покриви и прозорци в Асеновци, Градище и Варана.
Във Врачанско регионалният шеф Малина Николова разпореди спомагателни превантивни ограничения, поради неприятното време. Екипи на Областно пътно ръководство – Враца организират отводнителни процедури и отстраняват кални маси по пътя преди ферибота на Оряхово, на Люти дол, сред селата Враняк и Габаре и отстраняват паднали клони и дървета в община Криводол. Наблюдават се реките и язовирите, като по думите на регионалния шеф те имат задоволително размер за вдишване на високите превалявания. Прелива язовирът в село Долна Кремена, Община Мездра. Обемът на оборудването се изпуска през кран и няма заплаха за разлив на вода. Язовирът в Крапец има нужния размер да поеме още огромно количество вода. Около 08.30 часа дребната река в с. Ребърково е била излязла от коритото си в региона на вливането й в р. Искър. Обемът на р. Боденска бара е непосредствен до оптималния - има един метър до стената. Започнало е пълнене на чували с пясък за създаване на превантивна дига.
В Русенска област падналата градушка в региона на Две могили е унищожила 90% от земеделската продукция. В общината е имало и две улици, на които са нанесени вреди от водата. Поройният дъжд и мощната градушка са нанесли съществени вреди и в община Ценово. Няма информация за потърпевши хора. Нарушено е било електроснабдяването в много обитаеми места в общините Бяла, Две могили и Ценово. Това се е отрази и на водоснабдяването в някои обитаеми места, там където хидравлично водата се подава към потребителите. По пътищата в региона е имало доста нападали клони, а тук-там са се образували наноси.
Критична е ситуацията в Свищовско след проливните дъждове. Най-тежко е ситуацията в село Овча могила, където и дерето прелива. Залети са и дребният и огромният мост в селото. Кметът на Община Свищов Генчо Генчев заяви, че в случай че се наложи, популацията от ниските елементи на селото ще бъде евакуирано. С нарушено електрозахранване са селата Червена вода, Деляновции Горна Студена. В село Ореш тази заран се е образувало свлачище. На място е изпратен екип, който да диги брега с каменна секта, с цел да се спре свличането. Залят е и пътят в село Вардим. В Свищов има наводнения в централната част на града, както и в региона на жп гарата. Наводнени са изби и гаражи.
В Ловешка област най-тежко потърпевша е община Летница, поради градушка от 2.30 часа. Има счупени стъкла на коли и нарушена целокупност на покриви.
Във Видин поради влошената метеорологична конюнктура се организира съвещанието на щаба за отбрана при бедствия в общината. Направен е оглед, почнало е разчистване на дъждоприемните шахти на три основни места във Видин. Наблюдават се речните корита и се реализира съгласуваност с Регионална дирекция „ Борба с градушките ”. При възможна заплаха от наводнения, има опция хора да бъдат настанени в два от обществените центрове – в Гомотарци и Видин.
В Кюстендилско градушка унищожи зеленчуковите градини в дворовете на жителите от село Трекляно. Щети са нанесени и върху земеделската продукция в селата Горановци, Стенско и Драговищица. Създадена е подготвеност за реакция при усложнена метеорологична конюнктура в района. Наблюдават се реките и водоемите, при забелязване на проблем от страна на кметовете и на кметските наместници по места, се подава сигнал към оперативния дежурен.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР