София. Нямаме основания на този етап да се съмняваме в

...
София. Нямаме основания на този етап да се съмняваме в
Коментари Харесай

Доц. д-р Христо Попов, НАИМ: Нямаме основания на този етап да се съмняваме в автентичността на иззетите златни предмети в Симеоновград

София. Нямаме учредения на този стадий да се съмняваме в достоверността на златните предмети. Това сподели на брифинг зам.-директорът на Националният археологически институт към Българска академия на науките доцент доктор Христо Попов по отношение на конфискуваното златно богатство в Симеоновград в миг на договорка, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “ . „ Става въпрос за втората половина на 4 век прочие н. е. На територията на България могат да бъдат посочени 4 напълно непокътнати венци от този интервал. Другите предмети също са забавни. Те имат признаци да са свързани с Източна Гърция или късните интервали на ахеменидската империя Персия. Има задоволително образци на територията на нашата страна. Това не е първият сходен случай. Предстои доста сериозна експертиза. Ще се постараем да я подплатим и на съществено равнище. Колегите от ГДБОП са свършили по оптимално добър метод работата си “, изясни доцент Попов.
Зам.-председателят на ДАНС Николай Ненков добави, че в резултат на тяхната оперативна активност са придобили информация за дейности с присъединяване на техен чиновник. „ След като е изяснено, че става дума за културно-исторически полезности, информацията е споделена с сътрудниците от Министерство на вътрешните работи и в частност с ГДБОП. Оттам имаме взаимни оперативни дейности. Работено е няколко месеца и мисля, че работата е доста добра. Считаме, че това са доста скъпи археологически полезности “, добави той.
Заместникът на основния прокурор Ивайло Гешев уточни, че едно от лицата, за които е импортирана мярка „ задържане под стража “ е правило дейна иманярска активност допреди 15 години. „ В случай, че бъде повдигнато обвиняване, което планува санкция или конфискация, първо ще бъде запорирано или възбранено имущество, с цел да бъдат обезпечени тези санкции. Ще бъде известена антикорупционната комисия. Сделката за златния венец е на стойност 2 млн. евро, а другите неща са предадени непринудено от лицето, което е главен участник в групата “, изясни Гешев. Според него това е единствено част от движимостите, с които разполага лицето. „ Според мен лицето е решило, че ще е по-добре да съобщи част от движимостите, с цел да избави останалите. Към оня миг не са открити други движимости. Ще предприемем всичко допустимо да установим къде още могат да се съхраняват такива движимости “, изясни още Иван Гешев.
Люба АЛЕКСИЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР