София. Няма данни за ново огнище на африканска чума по

...
София. Няма данни за ново огнище на африканска чума по
Коментари Харесай

Няма данни за ново огнище на африканска чума по свинете, до края на октомври остават в сила ограниченията за продажба на свинско месо във Варненско

София. Няма данни за ново огнище на африканска чума по свинете, до края на октомври остават в действие рестриктивните мерки за продажба на свинско месо във Варненско. Рестрикциите в морския район бяха наложени поради огнището на заболяването в село Тутраканци, като ще бъдат анулирани единствено в случай че няма други позитивни проби за болестта до 30 октомври. Това стана ясно по време на семинар на тематика „ Планове за незабавни дейности, биосигурност и надзор против африканската чума по свинете “, проведен от Българската организация по сигурност на храните (БАБХ).
Д-р Георги Чобанов - шеф на Дирекция „ Здравеопазване и хуманно отношение към животните и надзор на фуражите “ в БАБХ, изясни, че досега са взети към 2000 проби за африканска чума от домашни прасета и към 1100 от диви прасета. „ Най-важен е контролът върху популацията на дивите прасета. БАБХ моли от дълго време тя да се редуцира до допустими равнища. За съпоставяне, популацията през 2011 година беше към 45 хиляди диви прасета, а все още се дискутира число сред 90 хиляди и 120 хиляди Т.е. тя е повишена съвсем двойно “, сподели още той. Д-р Чобанов изясни, че БАБХ има опасения, че заболяването може да се повтори. „ Затова молим стопаните да заколят по-рано прасетата си, а да не чакат Коледа “, сподели още той.
Зам.-изпълнителният шеф на БАБХ доктор Петя Петкова уточни, че лабораторният потенциал на България е задоволителен за проучване на всички проби за африканската чума по свинете. Тя изясни, че превантивните ограничения, които се взимат против разпространяването ѝ, главно са слагане на огради сред домашни и диви животни, ограничение на достъпа на външни лица до фермите, по-добър контрол на популацията на диви прасета, качествена стерилизация и други
Специалният гост-лектор на семинара беше доктор Стен Мортенсен, шеф на отдел „ Здравеопазване на животните “ към Служба по опазване на здравето на животните и сигурност на храните в Дания. Той разяснява, че африканската чума по свинете към този момент е дала отблъскващ резултат върху производството на свинско месо в цяла Европа. Той напомни, че това е заболяване, което идва от Африка, през 2007 година минава в Грузия и стартира да се популяризира през Кавказ, Русия и след това в Европа. „ И ние би трябвало да се надигнем пред това предизвикателство, тъй като не можем да продължаваме да живеем с неговото наличие. Това е един вирус, който оцелява извънредно успешно в месни артикули – 8 месеца оцелява в добре обработена шунка. Месни артикули както от диви, по този начин и от домашни животни, без значение от обработката, биха били изключително рискови за вкарване на вируса “, сподели още доктор Мортенсен и уточни, че Европа има опция да се оправи с казуса. До момента обаче нито една страна не е съумяла да се пребори със болестта дефинитивно.
Цветилена СИМЕОНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР