София няма да загуби нито един литър вода, каза Елен

...
София няма да загуби нито един литър вода, каза Елен
Коментари Харесай

Елен Герджиков, председател на СОС: София няма да загуби нито един литър вода

София няма да загуби нито един литър вода, сподели Елен Герджиков, ръководител на Столичния общински съвет, в " Сутрешния блок ".

Елен Герджиков, ръководител на Столичния общински съвет: Водният баланс на София е повече от добър. София към този миг разполага с 460 млн. куб. м вода при годишно ползване към 140 млн. Това значи, че за идващите няколко години, даже при дълготрайно засушаване, даже при няколко поредни години с незадоволително превалявания, София е обезпечена със своето водоснабдяване.
По думите му още в предварителните диалози с държавното управление кметът на София е защитила интереса на софиянци.
 Ключово съвещание на СОС за водата от София към Перник Ключово съвещание на СОС за водата от София към Перник
Столичният общинския съвет взема решение дали да разреши водопреносната мрежа на София да бъде употребена за транспорт на вода от язовир "Белмекен "/ "Бели Искър...

" Първото изискване, което поискахме от страната, са тези, количества, които бъдат отпуснати за Перник, да бъдат обезщетени с вода от бент. " Белмекен ". Това е заложено в отчета, който през днешния ден ще прегледа и уповавам се да одобри СОС. Така че София няма да загуби нито един литър вода ", сподели Герджиков.

Второто изискване е да бъде инсталиран специфичен спирателен кран на " Мало Бучино " на изхода на Столична община, т.е. това значи, че каквото и да се случи, столичани ще имат опция да спрат водата, с цел да запазят своя воден баланс.

Още тази година страната би трябвало да стартира ремонт на язовирната стена на " Бели Искър ", добави той.

Целия диалог вижте във видеото.
Още по тематиката Водната рецесия
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР