София. Няма да има повишение на цената на тока, битовите

...
София. Няма да има повишение на цената на тока, битовите
Коментари Харесай

Министър Теменужка Петкова: Няма да има повишение на цената на тока, битовите потребители могат да бъдат спокойни

София. Няма да има покачване на цената на тока, битовите консуматори могат да бъдат спокойни. Това сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова на брифинг по отношение на конференцията на българския бизнес, на която бе планувано повишаване на тока с сред 15 и 30%, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “ . „ Няма да има увеличение на цената на контролирания пазар даже и да има смяна в тази на свободния. Цени от 120 лева няма в българската държавна енергетика и в случай че се получат такива, незабавно би трябвало да се осведоми контролният орган “, сподели още тя и напомни, че цената на контролирания пазар се дефинира от КЕВР, а цената на свободния – от търсенето и предлагането. „ По отношение на цените главен участник е Българската самостоятелна енергийна борса, като междинните цени за доставка на ток през 2018 година са към 75 лева В случай, че има подозрения за картел сред търговците на електрическа сила неотложно българският бизнес би трябвало да се обърне към контролния орган – Комисията по защита на конкуренцията, който може да наблюдава цената по веригата и да предприеме съответните ограничения. Правителството заставаме твърдо зад това, в случай че има нарушаване на законодателството, то да бъдат подхванати най-строгите ограничения. И това продължава да бъде моят зов към българския бизнес – в случай че има подозрение за картел, да бъде незабавно сигнализиран контролният орган “, разяснява още тя.
По думите ѝ цената на тока е такава, каквато я е определил регулаторът, и не би трябвало да се спекулира и да се будят страхове у българските жители по този метод. „ Ръцете на регулаторът се развързват по този начин, както планува европейското законодателство, тъй че ние ще създадем това, което написа там “, сподели тя
Министър Петкова уточни, че с измененията от 2018 година цялото създадено количество сила ще минава през Българската самостоятелна енергийна борса. " До броени дни те ще бъдат качени на уеб страницата за публично разискване. КЕВР също би трябвало да даде мнение по тях, защото това е органът, който ще извършва този вид активност “, сподели още тя.
Цветилена СИМЕОНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР