София. Новият вариант на проекта за антикорупционния закон урежда процедура

София. Новият вариант на проекта за антикорупционния закон урежда процедура ...

Заместник-министър Евгени Стоянов: Новият вариант на проекта за антикорупционния закон урежда процедура по установяване и отнемане на незаконно придобито имущество.

София. Новият вариант на проекта за антикорупционния закон урежда процедура по установяване и отнемане на незаконно придобито имущество. Това заяви в интервю за Радио "Фокус" Евгени Стоянов, заместник-министър на правосъдието. Той допълни, че това ще е като способ в защита на интересите на обществото и възстановяване на справедливостта.
„Това ще се случва независимо от наказателното производство срещу провереното лице или свързаните с него лица. Държавната политика по противодействие на корупцията няма за цел възмездие, а възстановяване на справедливостта в обществото. В случай, че в резултат на дейността на предложения нов, единен, антикорупционен орган бъдат установени данни за корупционни престъпления, същите ще бъдат разследвани от компетентните органи чрез способите и средствата на наказателния процес. В тесен смисъл на думата „възмездие“ остава в полето на наказателното право“, уточни Евгени Стоянов.
По отношение запазването на правата на гражданите, които са подали сигнал към Комисията за противодействие на корупцията, Евгени Стоянов посочи, че длъжностните служители няма да имат право да разпространяват информация, както и да опазват документите, които са стигнали до тях. „При неизпълнение на това задължение е предвидена висока глоба за служителя от 5 до 20 000 лева“, уточни Стоянов.

Източник: focus-news.net