София. Нови проучвания върху качествата на пивото хвърлят светлина върху

...
София. Нови проучвания върху качествата на пивото хвърлят светлина върху
Коментари Харесай

Две халби бира седмично допринасят за намаляване на инфарктите при жените и ги прави по-щастливи в дългосрочен план

София. Нови изследвания върху качествата на пивото хвърлят светлина върху резултатите от умерената потреблението на бира при дамите, оповестиха от Съюзът на пивоварите в България . Според проучване на Салгренската адакемия – проучвателен център към Гьотеборгския университет в Швеция, две халби бира седмично способстват за понижаване на инфарктите при дамите и ги прави по-щастливи в дълготраен проект. Сходни резултати демонстрират и проучвания на британски учени, извършени от университетите на Кембридж и Лондон и оповестени в Бритиш медикъл джърнал.
Експертите означават, че основният фактор за асимилиране на потребните субстанции в пивото е умерената приложимост, а когато става въпрос за безалкохолна бира, позитивните резултати са още по-изразени. Резултатите демонстрират, че дамите, които употребяват питие един път или два пъти седмично, понижават риска от инфаркти с 30% спрямо тези, които пият по-големи количества, или тези, които не използват алкохолни питиета. Изследването е извършено в продължение на съвсем 50 години върху общо 1500 дами и разкрива спецификите при консумация на бира, вино и други алкохолни питиета.

Положителните изводи не са толкоз изненадващи, в случай че се прегледат и други изследвания, учещи връзката сред потреблението на бира и положителното въодушевление на дамите. Учени от университета „ Фридрих-Александър “ в Ерланген, Германия, изследват 13 000 хранителни съставния елемент, с цел да схванат дали те подтикват „ системата за заплащане “ в мозъка и карат хората да се усещат добре. Те откриват, че хорденинът, който се съдържа в малца и респективно в бирата, има мощен резултат в тази посока. За разлика от допамина, хорденинът даже задейства рецепторите по метод, който води до по-продължителен резултат върху „ системата за заплащане “. Специалистите прецизират, че веществото е налично освен в класическата бира, само че и в безалкохолните ѝ разновидности.

Научните материали свидетелстват, че тематиките за потреблението на питие от дамите могат да имат доста забавни и даже непредвидени аспекти, в сравнение с е общо публикуваното схващане. Според национално представително изследване от края на 2020 година, всяка пета българка прави оценка бирата като уместно за нея пиво. Изследването е извършено от организацията за маркетингови изследвания Ипсос по поръчка на Съюза на пивоварите. Любопитни са и данните за потреблението на питие при дамите. Всяка втора жена у нас твърди, че пие бира най-малко един път месечно, а 35% - най-малко един път седмично.

Коментирайки статистиката, изпълнителният шеф на СПБ Ивана Радомирова показа: „ Все повече проучвания демонстрират, че стандартите за бирата, изключително при нежния пол, последователно се трансформират поради научните обстоятелства и настройките на новите генерации. Десетките национални и интернационалните изследвания, които са във фокуса и на Националната бирена академия, отговорят на възходящия интерес на потребителите към категорията. Необходимо е обаче ясно да подчертаем, че акцентът постоянно би трябвало да е върху отговорността и умерената консумация. За дамите това значи една бира на ден, само че не повече от 5 пъти седмично. “

Средната периодичност на консумация на пенливата напитка от нежния пол в страната възлиза на 4 пъти месечно, като съгласно другите възрастови групи тя варира от 3 до 5 пъти. Най-често бира пият дамите сред 30-39 година – близо 5 пъти месечно. Почти на същите равнища е и потреблението на 20 – 29 годишните млади дами. Когато погледнем разпределението по райони излиза наяве, че през 2020 година дамите от Варна употребяват бира най-често, приблизително 5,3 пъти месечно, следвани от Русе и Монтана - по 4,7 пъти. Засега, 19% от българките смятат, че при умерена консумация пивото е част от здравословния метод на живот.

Данните и от други проучвания потвърждават, че представителките на нежния пол са по-умерени и виновни потребители, които се стремят към уравновесен и здравословен метод на живот, по тази причина се насочват към нискоалкохолни питиета като бирата. Именно заради това, от ден на ден се ускоряват желанията на нежния пол към безалкохолните разновидности на кехлибарената напитка.

Интересно е, че сходен вид рационално отношение се следи и в други сфери на живота на дамите, като мерило за това е и възприятието им за социална ангажираност. Именно дамите показват по-голяма информираност и интензивност във връзка с обществената отговорност на бизнеса, включително на бирената промишленост, в сравнение с мъжете. Наскоро, извършено също от организация Ипсос по поръчка на СПБ изследване, демонстрира, че 35% от дамите вземат участие в разнообразни зелени начинания, а 33% - в дарителски акции в поддръжка на нуждаещи се възрастни и деца. А за всяка пета българка обществената отговорност на дадена компания е значима при избора на артикули или услуги.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР