София. Нови 54 проекти за 73.5 млн. евро по програма

...
София. Нови 54 проекти за 73.5 млн. евро по програма
Коментари Харесай

МРРБ: Нови 54 проекти за 73.5 млн. евро се одобряват по програма „ИНТЕРРЕГ Европа 2014-2020 г.“, България участва в девет от тях

София. Нови 54 планове за 73.5 млн. евро по стратегия „ ИНТЕРРЕГ Европа 2014-2020 година “ ще бъдат утвърдени по време на Осмото съвещание на Комитета за наблюдаване на програмата за транснационално съдействие, което се организира през днешния ден и на следващия ден в София. Заседанието бе намерено от заместник-министъра на районното развиване и благоустройството Деница Николова, която съставлява националния партниращ орган, оповестиха от пресцентъра на Министерство на районното развиване и благоустройството . Проектите са по третата покана за набиране на оферти по програмата. Девет от утвърдените планове са с присъединяване на България, като в осем от тях страната ни е пълновръстен сътрудник, а в един е водещ. Предстои да се подпишат контракти за тяхното осъществяване.
Българска мениджмънт асоциация e сътрудник по плана „ BioGov “, ориентиран към образование и обмяна на опит на специалисти за възстановяване на политиките в региона на опазването на естественото и културно завещание.
Сдружение „ Бизнес Агенция “ е сътрудник в плана „ Devise “, по който се планува да се усили капацитета на дребните и междинни предприятия в региона на цифровите технологии като средство за конкурентоспособност.
Българска асоциация по преработване е част от плана „ CircPro “, който ще разпространява циркулярно възлагане на публични поръчки по опита на скандинавските страни.
Проект „ One way ” има за цел да способства за запазването, отбраната, насърчаването и развиването на естественото и културното завещание. Партньор по него е Търговско промишлена палата – Враца.
Община Габрово и Център за резистентност и икономическо развиване са сътрудници по плана „ GPP-Stream “. Целта е да усъвършенства ръководството, осъществяването и мониторинга на политическите принадлежности, които интегрират методите за въвеждане на „ зелени публични поръчки “, тъй че да се реализира оптимално увеличение на успеваемостта на ресурсите.
Областна администрация – Пазарджик е сътрудник по плана „ Regions 4FOOD4.0 “. Той е ориентиран към въвеждането на нововъведения в хранително-вкусовата индустрия.
Към превръщането на Европа в привлекателна за развиването на предприемачеството у младежите, разкривайки привлекателни работни места и места за живот, посредством създаване започващи компании и консултантска поддръжка, е ориентиран план „ OSS “. Партньор по него е Агенция за районно и икономическо развиване – Враца.
Агенцията за районно икономическо развиване – Стара Загора е водещ сътрудник по плана „ DeCarb “, който има за цел да подкрепя на непорочност на въздуха и понижаване на въглеродните излъчвания, насърчавайки обществените управляващи да подхващат ограничения за потребление на „ чиста сила “. За задачата се плануват серия от образования и семинари, посредством които да се подкрепи реализирането на планове за възобновими енергийни източници, преквалификация на работната мощ и други
Пред участниците в съвещанието зам.-министър Николова изясни, че програмата съставлява главен водоравен инструмент на Европейска комисия, който подкрепя основаване на партньорства и обмяна на опит сред обособените страни за осъществяването на политики в разнообразни области. Фокусът е подложен върху възстановяване на конкурентоспособността, високите технологии, научно-изследователската активност, политиките за битка с климатичните промени и тяхната предварителна защита, подобряването на околната среда. Достъп до финансиране имат всичките 28 страни членки на Европейски Съюз, дружно с Норвегия и Швейцария.
„ Досегашният ни опит демонстрира възходящия интерес на българските сътрудници да вземат участие и осъществят планове по програмата, които способстват за приемането и обмяната на опит, положителни практики и нови подходи при осъществяването на политиките в другите региони на Европейски Съюз “, разяснява още заместник-министър Николова. Общият бюджет на програмата до 2020 година е над 426 млн. евро, като безвъзмездните европейски средства са съвсем 360 млн. евро, а останалата част е национално съфинансиране.
По време на съвещанието ще бъдат разисквани въпроси, свързани с осъществяването на програмата, ще бъде показан напредъкът в осъществяването на плановете от първа и втора покана. На 14 март ще бъдат показани два плана, които се извършват по програмата с присъединяване на сътрудници от България като държава-домакин на срещата. Това ESSPO и InnoBridge.
Проектът „ Ефективни финансови принадлежности в поддръжка на дребни и междинни предприятия “ (ESSPO), по който сътрудник е община Габрово, цели да усъвършенства районните политики за конкурентоспособност на дребните и междинни предприятия и ангажираността им с иновационни действия в районите. В него си сътрудничат 9 партньорски организации от Полша, Франция, Испания, Германия, Естония и България.
Увеличаването на конкурентоспособността на дребни и междинни предприятия е в основата и на плана InnoBridge, по който сътрудник е Асоциация за развиване на София дружно с още 8 страни. Той цели превъзмогване на разликата в нововъведенията посредством преобразяване на резултатите от научноизследователската и развойна активност в търговски триумф по по-ефективен и сполучлив метод ".
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР