София. Ни най-малко не сме забравили да се усмихваме и

...
София. Ни най-малко не сме забравили да се усмихваме и
Коментари Харесай

Маргарита Доровска, „Дом на хумора и сатирата“: Шегите ни помогнаха по време на пандемията да приемем по-леко новата ситуация

София. Ни минимум не сме не запомнили да се усмихваме и в действителност даже в най-драматичната обстановка шегите някак ни помогнаха да схванем новата обстановка към нас така наречен нова нормалност и да я одобрявам като вероятен метод, по който да продължим напред. Това сподели в изявление за Агенция „ Фокус “ шефът на музея „ Дом на хумора и сатирата “ в Габрово Маргарита Доровска. „ Видяхте по какъв начин се трансформираха и нещата, на които се смеем и това е една безусловно естествена динамичност. За следващ път " Светът е оживял, тъй като се е смял “ се оказа едно доста настоящо мото “, разяснява Доровска.

По думите ѝ габровският комизъм е метод на живот. „ Пестеливостта, предприемчивостта на габровци – доста държим да подсещаме, че тя не е фолклорен факт, в който просто габровци танцуват по терлици, слушайки севлиевската музика, или си купуват кокошки от другата страна на Балкана, с цел да може като минат тунела на Стара планина да снесат още веднъж яйца. Това е в действителност методът, по който габровци живеят и точно по тази причина работим и по една нова непрекъсната галерия, която се споделя „ Как Габрово стана столица на хумора? “, изясни Доровска.

По думите ѝ в нея се описват освен габровските смешки, само че се пробват да покажат на фена за какво и по какъв начин Габрово получава това название столица на хумора. „ Истината е, че габровци сами избират по този начин да се нарекат, само че работят доста настойчиво, с цел да го утвърдят. От една страна, стъпвайки на обичаната брошура с габровски смешки, а от друга – стъпвайки на карнавалните обичаи, които в Габрово водят началото си от 20 в. “, изясни Доровска. Тя посочи, че карнавалът е прекосявал през разнообразни обществено-политически системи. „ До 1944 година има карнавал, по-късно още веднъж по време на комунизма, след това отново през демокрацията и така нататък Така или другояче карнавалът е жив и оцелява във всяка една политическа система “, добави Доровска.

Тя открои някои от най-емблематичните за габровци анекдоти: „ Историята за габровската котка, която е и знак на града и кулминационната точка на габровския карнавал, моментът, когато тя се разделя с опашката си. „ За габровци споделят, че режат опашките на котките, с цел да може по-бързо да затварят вратата, когато котката влиза или излиза от стаята и по този начин да не се губи топлото “. Или пък: „ Габровци връзват стрелките на часовника нощно време, с цел да не се хаби механизмът, тъй като по този начин и по този начин спят “. Или пък, че „ габровци поставят кранчета на яйцата, с цел да може домакинята да си отточи тъкмо толкоз, колкото ѝ би трябвало, тъй като едно яйце е прекалено много за една гозба “.
„ Очакваме всички гости онлайн да дойдат при нас. Отбележете 1 април с някоя хубава смешка “, сподели още Маргарита Доровска.

Люба АЛЕКСИЕВА

Пълния текст на изявлението четете в раздел „ Мнение ”
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР