София. Независимо от това кога отиват на море – в

...
София. Независимо от това кога отиват на море – в
Коментари Харесай

Председателят на КЗП Димитър Маргаритов към хотелиерите: Потребителите заслужават качествени туристически услуги и в края на сезона

София. Независимо от това по кое време отиват на море – в средата на юни, началото на август или в края на септември, туристите би трябвало да получат едно и също качество на обслужването, с цел да можем да кажем, че държим летвата високо до самия край. И оттова – упованията за идващите сезони да бъдат по този начин положителни би трябвало да се покачват. Това съобщи ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов, оповестиха от пресцентъра на КЗП . Той моли към предлагащите туристически услуги да не се изкушават да смъкват качеството в края на туристическия сезон като освобождават част от личния състав или не дават в цялостен размер услугите, които са били налични в хода на дейния сезон.
„ Общият извод е, че качеството на българския туристически артикул с всяка минала година става все по-добро. Това, уповавам се, биха могли да потвърдят и потребителите. Но ние съдим по обстоятелството, че спрямо минали години през този летен сезон са по-малко на брой постъпилите при нас сигнали от жители, които са били пострадали от друг вид нарушавания ”, разяснява Маргаритов в предаването „ Социални профили ” по Военния ефирен канал. И посочи, че по-голямата част от осъществените през лятото по Черноморието към 2000 инспекции са част от програмата на Комисията „ Лято`2018 ”.
Маргаритов означи, че от време на време потребителите повдигат въпроса за какво не употребяват гратис шезлонг и чадър на плажа, откакто са в изискванията на режим All Inclusive. „ Съгласно Наредбата за категоризирането на туристически обекти това не е наложителен атрибут на услугата, само че в случай че хотелиерът се е договорил с концесионера на съответния плаж, той би могъл да даде безвъзмезден достъп до плажната линия или по-скоро подобен, какъвто е включен в общата цена за настаняване и изхранване ”, изясни той. Председателят на КЗП добави, че това може да се случи освен когато се предлага All Inclusive настаняване, само че основното е да има такива взаимоотношения, които да разрешават на въпросните хотелиери да дават част от плажа на своите клиенти.
В момента във фокуса на контролната активност на Комисията са ученическите такъми и летните понижения. Инспекторите наблюдават за цялостната и правилна информация, както за произхода и характерностите на предлаганите продукти, по този начин и за изискванията на представяните на вниманието на потребителите търговски оферти.
По отношение на двойните стандарти при потребителските артикули в другите страни от Европейския съюз Маргаритов уточни, че има доста ясна пътна карта на това, което следва да се случи оттук насетне за решаването на въпроса. А точно – смяна в директивата за нелоялните търговски практики, която да докара до това, че даден производител няма да има право да предлага избран артикул под една марка с друго качество. Председателят на КЗП напомни, че за първи път единомислещо за съществуването на този проблем на общоевропейско равнище беше прието точно по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз на особено проведен в София конгрес по тази тематика. „ Интересен миг, към който се върви, е нарушителите да бъдат глобени не с някаква твърда сума, а с % от оборота си, с цел да е ясно, че какъвто е мащабът на нарушаването, подобен ще бъде и мащабът на наказването ”, заключи Маргаритов.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР