София. Независимо от политиките, които ще се водят през следващите

...
София. Независимо от политиките, които ще се водят през следващите
Коментари Харесай

Проф. д-р Антоанета Христова: Независимо от политиките, които ще се водят през следващите години, броят на населението в България ще намалява

София. Независимо от политиките, които ще се водят през идващите години броят на популацията в България ще понижава. Това сподели шефът на Института за проучването на популацията и индивида (ИИНЧ) при Българската академия на науките (БАН), при представянето на плана „ Мерки за превъзмогване на демографската рецесия в Република България “, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “ . Проф. Христова изясни, че планът за демографската рецесия в България е сериозен и е предоставен от Министерски съвет през декември. „ Лидер на проучването е Института за проучването на популацията и индивида (ИИНЧ) при Българската академия на науките (БАН), в частност департамента „ Демография “. „ В този план имахме задачата да разработим политики за разрешаване на демографските проблеми в България. Политики на истини, а не на хрумвания. Проектът беше направен от няколко групи, като задачата беше да се прегледат политиките, които страната е прилагала и кои от тях са били ефикасни във времето “, уточни тя. По думите й стадиите са минали през разбор, формулиране на хипотези за ограничения, социологически изследвания, уточнение на ограниченията, икономическа рамка и обличането им във финансова рамка. „ Едно от основите неща, които направихме е правенето на прогноза за развиването на България за 2040 година Това са симулационни разновидности - интерционен, сдържан, удобен. За да бъдат приложени тези ограничения, би трябвало да има консенсус сред партиите за стабилно развиване за идващите години. Независимо от политиките, които ще се водят през идващите години броят на популацията в България ще понижава “, изясни Христова. По думите й мотото на проучването е качеството на живот. „ Тогава, когато качеството на живот на българина се усъвършенства, всичко в страната става по-привлекателно “, посочи ръководителят на плана.
Институтът за проучване на популацията и индивида (ИИНЧ) при Българската академия на науките (БАН) показа своя план „ Мерки за превъзмогване на демографската рецесия в Република България “. Целта да се предложат съответни ограничения за смяна на отрицателните трендове в демографското развиване на България. Той визира основните процеси, засягащи възпроизводството на популацията и образуването на актуалната демографска картина. Основни акценти са раждаемостта, смъртността, (вътрешни/външни) миграциите. Документът предлага сюжети за развиването на популацията в средносрочна вероятност с устременост върху промените в числеността на работната мощ. Той показва съответни ограничения за усъвършенстване на демографското възпроизводство, които са учредени на направените научни разбори и прогнози, засягащи демографското положение и плануваните развойни трендове в страната. Периодът на плана е за 2017-2018 година Финансирането е предоставено от Министерски съвет, откакто планът е бил предоставен с Постановление. Към момента той е представян пред Министерството на образованието, Министерството на здравеопазването и Министерството на труда и обществената политика.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР